Wachten op monsieur Bellivier

Mysterieuze verzoeken

Een man en een vrouw krijgen bijbaantjes die hun levens behoorlijk beïnvloeden.

‘De volgende keer dat ik mijn sleutel in het sleutelgat steek, weet ik misschien wie monsieur Bellivier is…Misschien ben ik verrast, moe, blij, verdrietig, bang teleurgesteld…’ Aan het woord is journaliste Helena Folasadu.

Op de Boulevard des Batignolles 73 in Parijs drijft Mancebo, die van Tunesische komaf is, een buurtwinkel. Na sluitingstijd hoort hij iemand op de rolluiken roffelen. Hij loopt naar beneden. Klanten die iets vergeten hebben, worden altijd geholpen.

De mevrouw die op twee hoog tegenover hem woont, wil een pot olijven. En nog iets. Of Mancebo, die immers de hele dag uitzicht heeft op de straat, haar man in de gaten wil houden als ze weg is. Om te kijken wat hij zoal uitspookt. Hij kan voor dit klusje goed bijverdienen, zo belooft mevrouw Cat. ‘En ik wil meteen bericht als er iets is, monsieur Mancebo. Ik heb lang genoeg gewacht.’

Helena zit in een café en wordt aangesproken door een heer die ze niet kent. Hij vraagt: ‘Wacht u op monsieur Bellevier, madame?’ Er spookt van alles door haar hoofd waarop ze antwoordt: ‘Ja, ik wacht op monsieur Bellivier’.

De vreemde neemt haar mee en de dag daarop heeft Helena Folasadu een nieuwe, tijdelijke baan in Areva, de hoogste wolkenkrabber van het zakencentrum. Ze moet elke dag e-mails doorsturen naar monsieur Bellivier. Drie weken lang. Dan is het contract beëindigd en volgt uitbetaling van salaris. De vele e-mails bestaan uit cijfercodes en gaan naar een haar onbekend adres. Tot haar verrassing krijgt Helena aan het einde van elke dag een prachtig boeket bloemen.

Auteur

Britta Röstlund is geboren en getogen in Täby, vlakbij Stockholm, maar woont sinds 2001 in Parijs. Ze werkt er als journalist. Dit is haar debuutroman.

Mancebo krijgt het als privédetective niet gemakkelijk. Niet alleen houdt hij de echtgenoot van mevrouw Cat in de gaten met een verrekijker die hij speciaal voor dit doel heeft gekocht, maar ook ontdekt de Tunesische grutter dat zijn vrouw en zijn neef, die tegenover hem een schoenenwinkel drijft, er geheimen op na houden. Als beloning krijgt hij van mevrouw Cat een lege olijvenpot met daarin 20 briefjes van 50 euro.

Helena weet na elke werkdag niet wat ze met de bloemen aan moet. Na een week komt ze langs een kerkhof en legt ze de ruiker op een willekeurig graf. Wanneer ze dit een dag later herhaalt komt een oudere heer naar haar toe en geeft haar woedend een klap waarna hij bewusteloos neervalt. Geschrokken belt Helena om een ambulance. Hierop hoeft ze gelukkig niet lang te wachten.

Mancebo en Helena leiden volstrekt verschillende levens, maar hun plotselinge bijbaantjes zullen beiden bij elkaar brengen.

Wie houdt van een sluipende thriller zal het waard vinden te wachten op monsieur Bellivier.

Britta Röstlund – Wachten op monsieur Bellivier. Vertaald uit het Zweeds (Vid foten av Montmartre) door Ydelet Westra. ISBN 978-90-234-7793-8, 352 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Cargo: 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.