Sterrenstof

Moederschap

Essay ter gelegenheid van de Maand van de Spiritualiteit over het moeder-zijn in de periode van geboorte tot de dag dat de kinderen als zelfstandigen het huis verlaten.

Spiritualiteit

Het begrip spiritualiteit kent veel definities. Velen zullen in de eerste plaats denken aan de verbinding van de mens met God of abstracter het hogere of nog vager: je diepste zelf. In de loop van de tijd is de definitie steeds breder geworden. In een interview zegt de schrijfster dat zij het ziet als de geestesgesteldheid waaruit je leeft. In de doelstelling van de maand van de spiritualiteit wordt ook een zeer brede definitie gehanteerd. Er wordt gesproken over de spiritualiteit van de levenskunst.

Auteur

Daphne Deckers (1968) is een voormalig fotomodel. Ze is schrijfster, columniste, actrice en scenarioschrijfster. Ze schreef kinderboeken, boeken over het moederschap en romans. Ze is getrouwd met voormalig tennisser Richard Krajicek en heeft twee kinderen, Emma en Alec. Over hen gaat het boek en aan hen en Richard is het boek opgedragen.

Baby, kleuter en schoolkind

Wie denkt te doen te hebben met een verheven beschouwing over het moederschap komt al snel bedrogen uit, want één van de eerste zinnen luidt Met mijn broek op de enkels hobbel ik uitgelaten van het toilet naar de woonkamer. Ze is dan bezig met de zwangerschapstest. Je bent dan meteen weer down to earth en dat blijft zo in het grootste gedeelte van het boek: een nuchter, realistisch verslag van de dagelijkse omgang met opgroeiende kinderen.

Er staan ook wel bespiegelende zinnen in het boek. Als ze over haar kinderen spreekt toont ze ook haar emoties en bewondering. Ik ben elke dag dankbaar dat die twee sterrenstofjes uitgerekend bij ons thuis zijn neergedwarreld. Een voorbeeld van verheven taalgebruik. Zo ook Als moeder krijg je de ongelooflijke kans om jonge mensen op een spirituele manier wegwijs te maken in de wereld. Daarop volgt: ik was op dat moment druk om Emma en Alec de weg te wijzen naar de wasmand.

Pubers

Zeer uitgebreid is het hoofdstuk over pubers. De auteur is hier heel eerlijk over haar tekortkomingen, haar machteloosheid, maar tegelijkertijd is ze heel betrokken en tolerant. Alle ouders met pubers zouden dit moeten lezen. Het is allemaal heel realistisch en de spiritualiteit is ver te zoeken. Al ze het erover heeft is het zelfs spottend. Zo las ze eens dat ze bij een conflict zou moeten uitstijgen boven haar emoties, terwijl haar eerste emoties waren: het slaan met deuren of de gedachte: ‘Ik plak je achter het behang’. Of de raad van een vriendin dat je een sterke gouden boog om je zelf moet denken die bij een conflict zorgt dat je niet in de kern wordt geraakt. Iemand zegt dan dat ze na een conflict liever naar McDonald’s gaat.

Het lege nest

Dit hoofdstuk begint hartverscheurend. Daar gaan ze, mijn kinderen, allebei het huis uit. Op dezelfde dag, met twee verschillende vliegtuigen. Ze vliegen uit. Mijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn. De schrijfster laat ons heel sterk meevoelen dat deze nieuwe fase in haar leven een enorme overgang betekent. Het huis is leeg en heel stil. Ze vindt het heel moeilijk. Ze kijkt terug op het laatste jaar met alle examenstress en ze toont zich hier als moeder heel wijs en vol begrip. Ze beseft dat je kinderen de kans moet geven om zelfstandig te worden: vertrouwen geven, geen ongevraagde adviezen, niet te beschermend en ze leren loslaten. Net als het tweede hoofdstuk heel leerzaam voor ouders in dezelfde situatie.

Is het een spiritueel boek? Voor het grootste deel gaat het over opvoeding, maar ze laat ook zien dat omgang met kinderen je de kans geeft om je compassie te ontwikkelen. Deckers  laat duidelijk zien hoe zij geleidelijk meer compassie heeft voor haar kinderen, een proces van verandering van je persoonlijkheid en dan hebben we het over de spiritualiteit van de levenskunst.

Een mooi en ontroerend boek voor puberouders.

Daphne Deckers – Sterrenstof. ISBN 978-90-5965-450-1, 63 pagina’s, € 10. Stichting CPNB 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Spiritualiteit. Bookmark de permalink.