Het labyrint der geesten

Zonder meer een klassieker

Dwalen door het prachtige, mysterieuze Barcelona van de jaar vijftig.

Een belangrijke politicus, minister Mauricio Valls, verdwijnt van de een op andere dag. Alicia Gris, eigenwijze dame uit Madrid, krijgt de geheime opdracht om hem op te sporen en na te gaan wat er gebeurd is. Het blijkt dat hij één van de boeken uit de serie ‘Het kerkhof de vergeten boeken’ heeft. Door deze aanwijzing leidt haar zoektocht naar Barcelona, waar ze in boekwinkel Sempere & Zoon Daniël Sempere ontmoet.

Daniël heeft regelmatige nachtmerries rond de dood van zijn moeder. Daar kan hij alleen vanaf komen als hij er zelf achter komt wat er nu precies gebeurd is. Net als hij denkt dat hij de waarheid heeft gevonden ontmoet hij Alicia. Uiteindelijk blijkt dat de zoektochten van beiden nauw met elkaar verweven zijn. Ze ontrafelen geheimen die hun leven in gevaar brengt en waardoor ze ook een gevaar voor anderen zijn.

Auteur

Carlos Ruiz Zafón (1964, Barcelona) is de meest gelezen Spaanse auteur na Cervantes. Hij begon met het schrijven van boeken voor  jong volwassenen. Hij brak 15 jaar geleden door met De schaduw van de wind, het eerste deel de serie Het kerkhof der vergeten boeken. Dit is het vierde en laatste deel in deze serie. Het is een prachtig geschreven boek dat Barcelona en de geschiedenis van Spanje tot leven wekt. De liefde voor de mooie stad spat van de bladzijden af en zorgt ervoor dat de lezer wordt meegezogen in de lokale sfeer waar ook veel misdaad, corruptie en eenzaamheid is.

Boeken

Alhoewel de delen los van elkaar te lezen zijn is het niet aan te raden. Naast het verhaal dat centraal staat in dit boek, komen ook veel karakters uit eerdere boeken terug. Net zoals in het eerste deel draait het ook hier weer om een boek, waarmee de schrijver zijn liefde voor boeken duidelijk toont.

Een waardige afsluiting van het vierluik. Prachtige sfeertekening, indrukwekkend en meeslepend.

Zafón, Carlos Ruiz – Het labyrint der geesten. Vertaald uit het Spaans (El labirinto de los Espíritus) door Nelleke Geel. ISBN 9789056725815, 848 pagina’s € 29,99. Amsterdam: Signatuur 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Fictie, Geschiedenis. Bookmark de permalink.