De meisjeskleedkamer

Liefde kent vele gezichten

Erotiek met een gouden randje.

Eliza Keenan is na een seksueel en culinair avontuurlijk bestaan op het Griekse eiland Lesbos terug gegaan naar Toronto. Ze ontmoet haar man, hoogleraar wiskunde Andrew, trouwt en krijgt twee zoontjes Marcus en Jake. Nu bestiert ze samen met zakenpartner Kiki de chicste bloemenzaak van Toronto, gespecialiseerd in extravagant bruiloftswerk. Een druk bestaan. En hoewel ze eens per week tijd vrijmaakt voor haar hobby zwemmen blijft er te weinig gelegenheid over voor haar andere passie: seks. Andrew is tien jaar ouder dan zij, hij lijkt op dat front wel in te dutten.

Maar dan verschijnt er in de meisjeskleedkamer van haar buurtzwembad opeens een lange, mooie vrouw. Ze doucht, ontkleedt zich, droogt zich af, ze heeft duidelijk geen enkele last van de gêne die vrouwen in de kleedkamer vaak tegenover elkaar vertonen. Eliza, die op Lesbos al een intense liefdesrelatie met een vrouw onderhield, wordt ter plekke waanzinnig verliefd op de vrouw, een ware amazone. Het is duidelijk dat de vrouw het niet alleen opmerkt, maar zich Eliza’s ademloze bewondering bijzonder graag laat welgevallen. Er volgt na een korte flirtation een opwindende ontmoeting. Daarna is Eliza ‘verloren’ en geeft zich over aan deze geliefde. Ze wordt verteerd door schuldgevoel, tenslotte is ze getrouwd en ze houdt ook van Andrew. Ze tracht haar man vaker te verleiden, speelt seksuele spelletjes die ze leert van sekstherapeute en amazone Shar. Maar Shar loslaten wil ze niet, kan ze niet, de vrouwen genieten van elkaar met volle teugen, spelen het lesbische liefdesspel in talloze variaties en komen tot zo grote intimiteit dat ze niet zonder elkaar meer kunnen.

Auteur

Karen Connelly (1969) is een van de belangrijkste Canadese auteurs. Ze won op 24-jarige leeftijd de belangrijke Governy General’s Literary Award. Ze schrift fictie, non-fictie en poëzie. Deze erotische roman is nieuw in het genre dat zij schrijft en was, zo vermeldt de auteur in haar nawoord, ook een regelrechte verrassing voor haar uitgever die haar van ingetogener werk kent. Deze roman is sindsdien een ‘wereldtournee’ begonnen.

Eliza biecht na lang aarzelen – en op advies van Shar – Andrew op dat zij een relatie heeft. Nu wist haar man van de vrouw die voor hem haar lichaam al verkende, maar dat zij opnieuw terechtgekomen is in een lesbische liefde schokt hem. Hun huwelijk lijdt eronder. Maar Shar en Eliza volharden in hun erotische overgave.

Connelly kan op sublieme manier over de liefde schrijven. Ze gaat geen detail uit de weg, ze laat geen taboe onbesproken, geen liefdesspel wordt overgelaten aan de fantasie van de lezer. Verhalen en passages in boeken over seks hebben wel eens de neiging te ontaarden in platvloers taalgebruik, Connelly blijft beschaafd en vangt wel alle passie en alle liefdeshandelingen in bijna poëtische woorden.

Buitengewoon knap, meeslepend en zinderend geschreven. Grote klasse!

Karen Connelly – De meisjeskleedkamer. Vertaald uit het Engels (The Change Room) door Rebekka W.R. Bremmer. ISBN 978-90-2140-635-0, 327 pagina’s, €19,99. Amsterdam: Querido 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Erotiek, Fictie. Bookmark de permalink.