Vrouwennummer Hard Gras

Elf vrouwen over voetbal

Autobiografische impressies, interviews met een trainer-coach en een technisch directeur, (soms zeer) korte verhalen en reportages.  

Het moet maar eens gezegd worden. In principe kunnen vrouwen net zo veel verstand van voetbal hebben als mannen, als het ‘spelletje’ hen tenminste interesseert. En die interesse neemt steeds meer toe, net zoals het beoefenen van de edele volkssport het andere (nee, van mij zul je het woord ‘zwakke’ niet horen) geslacht steeds beter afgaat.

Het roemruchte literaire voetbaltijdschrift Hard Gras heeft het jaar 2017 waarin de Nederlandse vrouwen wereldkampioen werden afgesloten met het uitbrengen van een ‘Vrouwennummer’ met louter vrouwelijke auteurs. Dat vrouwen als schrijven niet onder hoeven te doen voor mannen is natuurlijk al lang geen kwestie meer.

Zo is Anna Enquist (72) één van de bekendste hedendaagse literaire auteurs. Ze schrijft regelmatig voor Hard Gras en steekt daar niet onder stoelen en banken dat ze enthousiast Feyenoord-supporter is. In haar bijdrage Rotterdam, een zomeravond schrijft ze hoe dat is gekomen. Ze vertelt hoe een aantal van haar gedichten terecht kwamen in het libretto van de opera over Feyenoord, die vlak voor het kampioensseizoen 2016-2017 op Varkenoord werd opgevoerd.

 

Emma Curvers (32) debuteerde met de controversiële roman Iedereen kan schilderen. Ze interviewt Benno Nijhom, die een vooraanstaand vrouwenteam coacht, onder andere over de collectieve ongesteldheid binnen zijn team.

Nathalie Huigsloot (48) is journalist en televisiemaker. Ze debuteerde met de roman Miss America. Ze interviewde de uit het honkbal afkomstige Robert Eenhoorn, thans technisch directeur van AZ.

Melle Maré (27) schrijft voor Propria Cures en werkt in een boekhandel. Haar verhaal De totalisator is ontroerend en grappig.

De in Montevideo geboren auteur en tekenaar Carolina Trujillo (47) schreef in het Spaans en in het Nederlands, maar laat haar werk tegenwoordig uit het Spaans vertalen. Haar intrigerende en anarchistische kort verhaal Zwanenzang van een hooligan bevat hilarische passages, bijvoorbeeld over hoe ze via Skype samen met familieleden in Uruguay en Zweden naar een interland kijkt.

Eva Maria Staal (57) schreef al eerder voor Hard Gras. Ze is bezig met haar tweede roman Boy Wonder is een ontroerend autobiografisch verhaal, met haar sportieve broer in de hoofdrol.

Priya Ramesh (20) is een voetbaljournalist die zich specialiseert op de Nederlandse eredivisie. Ze debuteerde op 17-jarige leeftijd in The Guardian. Ze schrijft smakelijk over haar eigen voetbalverleden als meisje.

Wegens plaatsgebrek kunnen niet de overige bijdragen, hoezeer ook de moeite van het lezen waard, worden genoemd. We volstaan hier met het noemen van de auteurs. Esther Gerritsen, Rosa van Gool, Stephanie Hoogenberk, Nathalie Huigsloot en Janneke van der Horst.

Een mooie combinatie van voetbal en literatuur.

Hard GrasVrouwennummer. ISBN 978-90-263-3884-7, 126 pagina’s, € 9,95. Amsterdam: Ambo | Anthos 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Voetbal. Bookmark de permalink.