Schrijfkalender 2018

Een kalender voor iedereen die zich bezighoudt met het schrijven van een (volgend) boek.

Dit is strict genomen geen recensie over een boek, maar over een scheurkalender! Maar zo lang het een ISBN-nummer heeft kan het toch voor een boek doorgaan? ?

Voor schrijvers waarvan het eerste boek nog geschreven moet worden…

Nee, de wereld wacht niet op jouw boek.  Maar je zult nooit weten hoe anders de wereld zal zijn  met jouw boek erin, als je het niet eerst schrijft.  Dus waar wacht je nog op? (Jacqueline Zirkzee)

Maar beroepsauteurs worden ook geprikkeld:

Ken je doelgroep Soms denk je: ‘Yo, ik wil die kids bereiken,  laat ik wat hippe slang in m’n tekst doen.’  Maar ja, het woord van de straat in handen van  een tatta is natuurlijk een zieke fatoe.

Een boek schrijven en gepubliceerd krijgen vereist discipline, doorzettingsvermogen en, last but not least, inspiratie. Die inspiratie vind je in deze kalender en de motiverende teksten met een vleug humor zorgen dat je aan het werk gaat en blijft.

Inspiratie

Het is natuurlijk veel interessanter om te zeggen  dat je diep hebt nagedacht over je boek  dan dat je van ellende, omdat je niet wist hoe het verder moest,  de was hebt gevouwen, de vloeren gedweild, alle ramen gezeemd  en de tuin hebt omgespit – en toen de koekjestrommel bent gaan leegeten. (Jacqueline Zirkzee)

Project

Een boek schrijven ís een Groots Project. En deze kalender gaat mee in dat Project. Gaandeweg het jaar gaan de teksten van het begin – de ideeën in je hoofd – naar structuur en planning, en naar redactionele tips en vaardigheden om je teksten aan te scherpen en structuur aan te brengen. Bovendien word je aangemoedigd je manuscript ter redactie op te sturen.

Beginnersfouten

Klaar met de eerste versie van je boek? Pak de grootste beginnersfouten aan. Lange, slecht lopende en onbegrijpelijke zinnen,  clichés, herhalingen, slechte en niet-kloppende vergelijkingen,  stijlbreuken, en spel- en grammaticafouten:  haal deze er zoveel mogelijk uit. (Jet Hoogerwaard)

Samenstellers

Jacqueline Zirkzee, romanschrijver en schrijfcoach. Je merkt dat ze precies weet waar auteurs tegenaan kunnen hikken bij het schrijfproces. De praktische tips (grinnik;H) komen vaak van haar. Recept voor verkoelend drankje in de zomer, een niet-uitputtend lijstje van schrijversfilms ‘die lui hadden het ook niet makkelijk hoor!’ voor als het echt even niet meer gaat…

Jet Hoogerwaard, ghostwriter, (eind)redacteur en schrijfcoach. Als een auteur zegt: ‘Mijn manuscript is klaar!’, is het tijd voor de drie S’en: Schrappen, Schaven en Schuiven. Zij zorgt voor de tips over dit deel van het schrijfproces.

Michelle Shanti, uitgever en schrijver. Zij gidst schrijvers door het proces van uitgeven en geeft de nodige tips op dit gebied.

Doelgroep

Deze kalender voorziet zowel beroepsauteurs als aspirant schrijvers van een dagelijkse ingeving, glimlach of motivatie. In een tijd waarin het zelfstandig uitgeven van een boek bereikbaar is geworden voor iedereen, is de doelgroep groter dan ooit. Ook mensen die niet persé een boek gaan schrijven, maar van taal en tekst houden of anderszins veel lezen, zullen veel genoegen beleven aan deze kalender.

Kortom, een goed gevonden product en een geweldige bron van inspiratie! Voor wie altijd een hekel had aan kalenders met ‘grappige’ banaliteiten: zet deze associatie uit je hoofd en hang deze kalender…… ergens waar jij er dagelijks lol van hebt. Mijn recensie-exemplaar gaat in de zak van Sinterklaas, maar ik geef er vast ook nog een cadeau binnenkort. Te leuk.

Een heerlijke kalender die letterlijk aanmoedigt om te gaan schrijven. Als je aspiraties hebt: laat 2018 dan jouw jaar zijn en hang hem prominent op je werkplek.

Schrijfkalender 2018. Samengesteld door Jacqueline Zirkzee, Jet Hoogerwaard en Michelle Shanti. ISBN 978-94-9217977-7. Bodegraven: Paris Books 2017.

Dit bericht is geplaatst in Kalenders. Bookmark de permalink.