Doodverklaard

Een schokkende advertentie

Aankondiging van overlijden zet hechte vriendenclub op z’n kop.

Isa Mendonck van zestien heeft een topavond. Tijdens een feestje heeft ze sjans met een haar onbekende jongen. …Hij was groot en door zijn strakke T-shirt zag je dat hij zeer gespierd was. Hij had een dikke bos bruin haar en een hoekig gezicht. De hele tijd heb ik naar zijn ogen zitten staren… Aan de bar wisselen ze telefoonnummers uit en spreken een date af voor woensdag. Isa kan niet wachten op Siebe, haar nieuwe vlam!

Maar voor het zover is gebeurt er iets heel naars. Als ze de volgende morgen haar laptop openklapt en wat verveeld haar eigen naam op Google intoetst verschijnt bij de vijfde hit een bericht van haar overlijden! Isa wrijft haar ogen uit en kijkt nog eens goed. Ja, alles klopt.  Haar naam en de namen van haar ouders en haar broer Jesse staan correct gespeld. In de overlijdensadvertentie worden ook haar beste vrienden en vriendinnen genoemd: Josie en Maarten, Liz en Joaquim, Lander.

De aankondiging is gedateerd op 14 mei. En het is nu zondag 9 mei! Zal ze over vijf dagen sterven? Dat moet toch een misselijk grap zijn! Bovendien, vrijdag 14 mei, dan gaat ze met haar vrienden naar dat popconcert waar ze zich al heel lang op verheugen… Onmiddellijk neemt ze contact op met haar vriendenclub. Niet dat ze iemand van hen verdenkt van een onsmakelijke grap, maar ze wil zekerheid en steun.

Auteur

Boekenwurm Inge Verbruggen (40+) leest met plezier alle genres, maar voelt zich vooral thuis bij het genre Young Adult. Voor haar gevoel is ze nog steeds een zeventienjarige. De keuze voor de plot van deze jeugdthriller is daarom niet verbazingwekkend.

Centraal staat Isa (Isabelle) Mendonck die naast haar middelbare school veel levensplezier put uit een hechte vriendengroep, prille relaties, zoekende erotiek en gezellig uitgaan. Ze zoekt zo gauw mogelijk raad en daad bij haar vrienden en wil hun het overlijdensbericht laten zien. Helaas, het bericht blijkt te zijn gewist. Zonder het te weten heeft Isa aangevinkt dat de geschiedenis van haar surfgedrag telkens direct verdwijnt. Wat te doen?

Josie en Maarten, Lander, Liz en Joaquim zijn allemaal erg betrokken. Wat kan de aankondiging van Lisa’s dood betekenen? Hoe moeten ze de komende dagen doorbrengen? En kunnen ze zich nog wel op het concert verheugen? Het wordt helemaal spannend als de dader hard blijkt te kunnen toeslaan!

Deze Young Adult ademt door taalgebruik en kleine details (zo is er meermalen sprake van dichte rolluiken voor de ramen van woonhuizen) een duidelijk Vlaamse sfeer. Dat verlet niet dat het om een goed getroffen jeugdthriller gaat. Via een knappe spanningsboog worden de lezers naar de oplossing van het mysterie geleid.

Een onderhoudende thriller voor aankomende volwassenen.

Inge VerbruggenDoodverklaard. ISBN 978-94-624-2064-9, 286 pagina’s, € 15,95. Westerlo (België): Uitgeverij Kramat 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Young adults. Bookmark de permalink.