De Dikke Vader & Zoon

Meer dan jeugdsentiment

De allerbeste afleveringen van een klassieke strip.

Bijna twintig jaar lang, van 1968 tot 1987 stond in Het Parool de immens populaire strip over de kalende, conservatieve vader en zijn rebelse, progressieve zoon. Eerst wekelijks, daarna drie keer per week en tenslotte dagelijks. Er verschenen bijna 7000 afleveringen, waarvan een aantal ook in boekvorm werden uitgebracht. In 1974 werd de reeks bewerkt tot een televisieserie met Guus Hermus en Gees Linnebank.

In 2000 verscheen De Dikke Vader & Zoon, een bundeling van de 500 allerbeste strips. Volgens de uitgever was dit boekwerk onvindbaar, maar nu is het kennelijk weer gevonden en opnieuw uitgebracht.

De begaafde tekenaar en schrijver Peter van Straaten (1935-2016) mocht zich verheugen in een grote schare fans. Al 26 jaar genieten velen van Peter’s Zeurkalender, de klassieker onder de scheurkalender, elk jaar weer een gewild cadeau voor de feestdagen met chagrijnige vrouwen, onbenullige mannen en obstinate oudjes. Met zijn politieke tekeningen won hij vijf maal de Inktspotprijs en zijn erotische tekeningen zijn onovertroffen.

Het boek is uitgebracht in liggend formaat. Als je het openslaat zie je vier bij elkaar horende tekeningen, waarvan de teksten die eronder staan (in schrijfletters) naadloos aansluiten. Overigens komen er naast de twee hoofdpersonen ook zo nu en dan anderen voor.

Het is moeilijk de tekeningen te omschrijven, maar uw recensent (een fan, maar wie is dit niet) zal enkele pogingen doen. En de bijbehorende teksten zijn zo gaaf…

Vader tegen zoon die de trap oploopt: ‘Er zitten boven 5 meiden op je te wachten, weet je dat?’ Zoon: ‘Weet ik. Vergadering actiegroep.’ Vader (onderaan de trap, zoon is uit het zicht verdwenen): ‘Vergadering! Ha! Dat zal wel!’. Vader (met extra volume): ‘Hé! Je moet sport en politiek gescheiden houden.

Zoon wandelt op met jonge vrouw: ‘Denk je dat ik ooit met je naar bed zou mogen, Margriet?’ Margriet: ‘Later, misschien wel, Hans….Later…. Als je dan nog zin hebt, tenminste.’ Zoon: ‘Ik máák wel zin, Margriet.’

Vader aan de telefoon: ‘Jazeker!’ Tegen zoon: ‘Hahaha! Een meisje dat vraagt of de linkse idioot thuis is!’ Zoon: ‘Dat is Ingrid, de schat!’ Vader zakt in zijn stoel: ‘Een van ons tweeën heeft een dokter nodig’.

Vader bij het raam: ‘Daar gaan die vijf meiden van de actiegroep.’ Wijzend: ‘Hans, wie is die lange rooie?’ Zoon: ‘Elly…Een politiek onbenul.’ Vader: ‘dacht ik wel…De lekkerste.’

Een leuk cadeau voor nostalgische ouderen en voor wie Peter van Straaten nog niet kent, want de uitgever heeft deze keer echt gelijk: hij is van alle tijden.

Peter van Straaten – De Dikke Vader & Zoon. ISBN 978-94-6336-026-5, 1008 pagina’s, € 19,90. Amsterdam: De Harmonie, tweede herziene druk 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cartoons. Bookmark de permalink.