Platen voor mijn hoofd

De passie spat er vanaf 

Uit de hand gelopen hobby.

De als Hagenees geboren Peter Ludikhuize is een liefhebber. Dat uit zich in bezigheden als columns schrijven en radioprogramma’s presenteren. Om aan iedereen die het maar wil horen te verhalen over, zoals hij het zelf zegt, ‘zijn uit de hand gelopen hobby’.

De liefhebberij in kwestie is muziek en wel speciaal popmuziek uit de eerste helft van de jaren tachtig. Het is Peters favoriete muziekperiode waar hij niet alleen dol op is maar ook veel over weet. Zijn laatste boek getuigt daarvan.Auteur

Muziekliefhebber Peter Ludikhuize (1961) schrijft inmiddels ruim vijftien jaar columns voor het radioprogramma Puur Cultuur van MEERRADIO, die in 2013 en 2015 werden verzameld in de bundels LUD!EK en PUUR LUD!EK.

Wie denkt dat dit derde boek alleen maar gaat over grootheden als David Bowie, Blondie of U2, komt voor een verrassing te staan. Peter laat ons namelijk ook kennis maken met artiesten die gewoonlijk alleen bekend zijn bij een select gezelschap, zoals daar zijn Skids, Echo & The Bunnymen en Sigur Rós. Ze zijn door Peter opgenomen in een of meer van de vele lijstjes die het boek telt, lijstjes zoals een Uitvaart Top 20, een Tob 100 en een alternatief Eurosongfestivallijstje. Het was voor Peter nog een hele klus om ze samen te stellen, want de keuze was reuze.

 

Blijft Peter alleen maar hangen in het begin van de jaren tachtig? Nee, gelukkig niet. Ook de hedendaagse muziek komt aan bod, al moet worden gezegd dat hij de link met de jaren tachtig snel weet te leggen Maar dat mag, want hier spreekt een gepassioneerd mens die bovendien weet waar hij het over heeft.

Nog meer verrassingen? Jazeker, want Peter zou Peter niet zijn als hij niet af en toe de rode draad zou loslaten. De lezer maakt dan ook kennis met zijn andere favoriete bezigheden: literatuur en toneel. Zo treffen wij hem aan, aan de voeten van zijn held Kees van Kooten en is er een smakelijk verhaal over een optreden in de Rijswijkse schouwburg met Lenette van Dongen.

Maar terug naar de muziek, de hoofdmoot van dit boek. Wat tijdens het lezen kan leiden tot nóg meer verrassingen, tenminste als je een muziekdienst als Spotify of een kanaal als YouTube bij de hand hebt. Dan kan het gebeuren dat je aanloopt tegen iemand als de IJslandse multi-instrumentalist, componist en muziekproducent Ólafur Arnalds. De man bracht vorig jaar het waanzinnig mooie nummer Particles uit, waar we dankzij Peter kennis mee maken.

Voeg bij dit alles het grote gevoel voor humor en de taal die Peter aan de dag legt en de conclusie luidt dat dit boek een aanrader is. Een met humor en passie geschreven boek, waardoor je je gerust kunt laten verleiden. Of zoals een door Peter bewonderd, berucht Haags duo uit de jaren tachtig, gezegd zou kunnen hebben: ‘La gerus uw krûs bustûvûh’.

Peter Ludikhuize – Platen voor mijn hoofd. ISBN: 978-94-0223-623-1, 160 pagina’s, € 19,50. Amsterdam: Bookscout 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Columns, Muziek. Bookmark de permalink.