Manhattan Beach

De eerste vrouwelijke marineduiker

New York tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vrouwen werken in de oorlogsindustrie, de maffia is de baas in de stad.

De roman begint in de jaren 20 aan het strand bij New York, Manhattan Beach. De elfjarige Anna Kerriegan bezoekt met haar vader Eddie de charmante gangster Dexter Styles, eigenaar van een groot aantal bars en goktenten. Eddie wil voor hem gaan werken. Het grootste gedeelte speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eddie is spoorloos verdwenen en de dan negentienjarige Anna is werkzaam bij de marinewerf. Ze wordt de enige duikster. Ze hoopt door toenadering te zoeken tot Styles haar vader terug te vinden.

De verschillende hoofdstukken zijn steeds geschreven vanuit het perspectief van Anna, Dexter of Eddie.

Auteur

Jennifer Egon (1962) is een Amerikaanse schrijfster van romans en short stories. Haar debuutroman was Het onzichtbare circus. Haar voorlaatste boek is Bezoek van de knokploeg is bekroond met de Pulitzerprijs. Deze roman werd het DWDD boek van de maand oktober.

Anna

Anna is de hoofdpersoon. De lezer komt haar tegen in zeer verschillende situaties. Als elfjarig meisje trekt ze veel op met haar vader. Samen met haar moeder is ze druk met de verzorging van haar gehandicapte zusje. Ze toont zich daarbij zeer zorgzaam en liefdevol. Later als negentienjarige is ze een onafhankelijke, stoere meid. Met vele andere vrouwen werkt ze op de marinewerf. Ze vindt haar werk saai en wil duikster worden. Ondanks veel tegenwerking lukt haar dat toch. Veel mannen haken af tijdens de opleiding. Ze is in staat zich te bewegen in het 90 kilo zware pak en haar werk te doen onder water. Daarnaast kan ze met haar vriendin Ann als charmante vrouw indruk maken. Haar doel is haar vader te vinden. Daarvoor begeeft ze zich in de gevaarlijke maffiawereld.

New York

De schrijfster is er uitstekend in geslaagd een beeld te geven van de stad New York tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze beschrijft heel beeldend de verschillende locaties: de haven, de marinewerf, de nachtclubs, de huurkazernes en ook de huizen van de rijken. De sfeer is uitstekend getroffen.

Het duiken

Heel gedetailleerd wordt Anna’s de opleiding tot duikster gevolgd. Haar eerste duik is het absolute hoogtepunt. Minuut voor minuut wordt verslagen. We kunnen alles meebeleven. Ze kent totaal geen angst en heeft alles onder controle. Dit geldt ook bij volgende keren dat ze moet duiken en reparaties aan schepen moet verrichten. Ze wordt temidden van haar mannelijke collega’s één van de betere duikers.

Varen in oorlogstijd

Een geheel andere verhaallijn is die van een matroos op een vrachtschip. Hij krijgt een korte opleiding tot stuurman. Het schip vertrekt met lading voor verschillende bestemmingen. We maken mee hoe het was om in een konvooi te varen. Dit was noodzakelijk vanwege het gevaar van duikboten. Extra gevaarlijk en spannend wordt het als het schip alleen verder vaart en een gemakkelijke prooi vormt voor torpedo’s.

Dit boeiende en vaak spannende boek geeft tevens veel inzicht geeft in het New York van de Tweede Wereldoorlog. Door de zeer verschillende situaties en verrassende ontwikkelingen is het nooit saai.

Een absolute aanrader

Jennifer Egan – Manhattan Beach. Uit het Engels ( Manhattan Beach) vertaald door Arjaan en Thijs van Nimwegen. ISBN 978-90-295-1454-5, 459 pagina’s, € 22,50. Amsterdam: De Arbeiderspers 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Tweede Wereldoorlog. Bookmark de permalink.