Het geluk van Lou

Lou’s laatste wil zet de liefde op het verkeerde been

Word maar eens een goede vader als je dat niet was.

Lou, een vrolijke door iedereen geliefde vrouw, sluit haar ogen precies op het moment dat de zomertijd ophoudt. Echt iets voor haar. Zo ‘steelt’ ze een uur in haar laatste minuut en zet iedereen voor een verrassing. ’t Was goed dat ze ging. Ze leed aan een neurogene kwaal, verloor haar geheugen en kwam in een verpleeghuis terecht. Haar echtgenoot, de cardioloog Jo, is ontroostbaar. Lou en hij hadden een geweldig huwelijk en ze hadden zich na zijn vervroegd pensioen samen op Lou’s piepkleine geboorte-eiland Ȋle le Croix (voor de kust van Bretagne) gevestigd om van elkaar te gaan genieten. En nu leverde het leven hem déze streek. Zijn Lou ging er zomaar vandoor!

Van zoon Cyrian, schoondochter Albane en hun muizige dochter Charlotte heeft hij geen troost te verwachten. De in haar werk succesvolle maar helaas gehandicapte dochter Sarah laat zich ook amper zien. Alleen ex-schoondochter Maëlle en haar 10-jarige dochter Pomme, die ook op het eiland wonen, lijken om hem te geven. Jo is ten einde raad. Lou was de zon in zijn leven, ze bedacht grappen, lieve verrassingen en ze kon weliswaar niet koken maar kleurde haar slechte maaltijden met champagne. En niet te vergeten alle vrienden waren dol op haar. Nu had hij niets meer.

Kort na de begrafenis is er een bijeenkomst bij een jonge notaris, door Lou uitgezocht. En daar wordt Jo, Cyrian en Sarah een brief voorgelezen waarin Lou vertelt dat Jo haar bedrogen heeft. In een daaropvolgend besloten gesprek met de notaris krijgt de verbijsterde weduwnaar de opdracht dat hij Lou’s laatste wens moet uitvoeren en ervoor dient te zorgen dat hij een uitstekende relatie krijgt met zijn zoon en dochter. Pas als hij daarin geslaagd is zal de notaris een volgende brief voorlezen, die nu nog zit verstopt in een verzegelde champagnefles. Maar Cyrian en Sarah zijn woedend op hun vader: hoe heeft hij Lou kunnen bedriegen?

Er wacht Jo een heel zware taak. Want Jo kan nog zo beweren dat er van bedrog geen sprake is, de beide kinderen geloven hun overleden moeder. Jo is ten einde raad. Hij neemt zich voor niet alleen Lou’s woorden te ontkrachten, maar tevens zijn aandacht te richten op het geluk van zoon en dochter. Hij blijkt ze slechter te kennen dan hij altijd had gedacht.

Auteur

Lorraine Fouchet (1956) is arts op de afdeling Spoedeisende Hulp van een ziekenuis en tevens bestsellerauteur. Met dit boek, dat in verschillende landen uitkwam, won hij de Prix Ouest en de Prix Bretagne.

We volgen niet alleen Jo op zijn missie. Ieder hoofdstuk wordt geschreven vanuit het gezichtspunt van één van de familieleden. Zelfs voor Lou zijn er, op een locatie die de auteur omschrijft als ‘daar waar we later heen gaan’, hoofdstukken gereserveerd waarin ze commentaar geeft en haar echtgenoot Jo bijvoorbeeld tot de orde roept als hij te veel gaat drinken. Die persoonswisselingen worden duidelijk aangegeven en wekken geen verwarring op.

Verlies, liefde, ontroering, gemis, pogingen om iemand weer ‘bij het leven te trekken’, het zijn allemaal facetten die in dit verhaal naar voren komen. Het is geen treurboek, de grappen van diverse mensen zijn even hartveroverend als de herdenking aan Lou.

Een heerlijk boek, fris, verrassend en ontspannend. Een aanrader voor al diegenen die van niet te zware familieromans houden.

Lorraine Fouchet – Het geluk van Lou. Vertaald it het Frans (Entre ciel et Lou) door Gertrud Maes. ISBN 978-90-468-2218-0, 334 pagina’s, €19,99. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.