De Freule

Verdwenen miljoenen

Bestuur van een bejaardenflat laat zich verleiden om negen miljoen van de stichting te investeren in een Amerikaans vliegtuigontwerp. Dat loopt uit op een financiële ramp.

In 2000 heeft de Christelijke bejaardenstichting Freule Lauta van Aysma ruim negen miljoen gulden in kas. Het geld is bedoeld om de hypotheek af te lossen. Om de stichting wat meer armslag te geven voor onderhoud en andere lopende zaken neemt het bestuur samen met twee bevriende adviseurs initiatief om het geld lucratief te investeren. Men wil het geld beschikbaar stellen als financieel onderpand voor een Amerikaans bedrijf. Ogenschijnlijk zonder risico want de nodige bankgaranties bewaken de ingezette gelden. Er worden verbazingwekkend hoge winsten toegezegd.

Het gaat echter onbeschrijfelijk mis. Met de bankgaranties worden rare fouten gemaakt, er blijkt nauwelijks onderzoek te zijn gedaan naar de Amerikaanse vliegtuigontwerper en uiteindelijk vechten de stichting, de gemeente Veenendaal, de ING-bank en de verantwoordelijke bestuursleden en hun adviseurs elkaar de tent uit. Want de negen miljoen zijn spoorloos verdwenen. Het Amerikaanse concern is niet meer dan een postbus in Seattle en de twee eigenaren zijn ongrijpbaar. Het blijkt om een miljardenzwendel te gaan waarvan ook De Freule slachtoffer werd. Afgezien van het financiële verlies blijft ook de tragiek voor de onbezoldigde bestuursleden die aansprakelijk werden gesteld.

Auteur

Sameer van Alfen (1980) is financieel-economisch journalist. De afgelopen jaren werkte hij bij De Financiële Telegraaf en Het Financieel Dagblad. Na een eerste uitgave in 2016 komt hij dit jaar met nieuwe informatie over de casestudie ‘De Freule’.

Het is een nachtmerrie. Je ligt op een gewone donderdag ’s morgens vroeg nog heerlijk te slapen en dan word je wreed gewekt door de deurbel omdat de FIOD met een aantal medewerkers zijn gearriveerd. Ze halen je hele huis overhoop en nemen je computers en administratie, ja zelfs je auto mee. Je vrouw vlucht op blote voeten in paniek naar de buren.

Je zit als vrijwilliger in het bestuur van een stichting, maar je bent wel verantwoordelijk als het geld zoek is. Er wordt beslag op je huis gelegd. Je leven ligt aan stukken, want je moet ruim zes miljoen euro betalen.

In dit boek schrijft de auteur dat vrijwilligers vaak met de beste bedoelingen in een bestuur van een vereniging of stichting stappen. Maar ze beseffen meestal niet dat ze persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld als het misgaat met de financiën.

Dit boek is verplichte literatuur voor iedereen die bestuurlijke verantwoordelijkheid draagt. Of het nu om financieel-economisch onderlegde lezers gaat of juist niet. In het geval van De Freule bleek de secretaris geen flauw benul te hebben wat een bankgarantie inhoudt, maar hij zette wel zijn handtekening. Ook al werd hij als enige van rechtsvervolging ontslagen, je houdt er geen prettige herinnering aan over. Deze vernieuwde uitgave is derhalve een heel stevige aanbeveling waard.

Sameer van AlfenDe Freule. Het verhaal van de verdwenen miljoenen. ISBN 978-90-824-9660-4, 208 pagina’s, € 26,98. Lelystad: Van Alfen Media 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen, Non Fictie. Bookmark de permalink.