Lijken in de kast

Moord en burenleed

Bewoner van een galerijflat krijgt drie skeletten van een oude vriend. Dat schreeuwt om onderzoek.

De gepensioneerde Amedeo Consonni van flat nr. 8 heeft een bijzondere vrijetijdsbesteding. Hij onderzoekt op eigen kracht cold cases en heeft daarvoor een heel archief aangelegd. Enige tijd geleden kon hij op spectaculaire wijze zijn steentje bijdragen aan de oplossing van een misdaad.

De keuze voor een nieuw onderzoek wordt hem wel erg gemakkelijk gemaakt als een oude vriend hem drie skeletten thuis bezorgt. Consonni zit er vreselijk mee in zijn maag en wil het spul eigenlijk zo snel mogelijk heimelijk dumpen. Maar zo gemakkelijk blijkt dat niet te gaan. Bovendien is zijn speurderszin hem de baas en besluit hij eerst maar eens in zijn archief te duiken op zoek naar een trio van onopgeloste moorden.

Intussen is het in zijn buurt nogal onrustig. Erika van nr. 9 en Angela van nr. 11 hebben onvervulde wensen. De oude juffrouw Mattei-Ferri denkt dat die op het erotische vlak liggen en dat meneer Consonni er wel pap van lust.

Claudio Gorgi van nr. 15 probeert wanhopig van de fles af te blijven. Zijn vrouw is z’n dronken gedrag zat en ze heeft met de twee kinderen de kuierlatten genomen.

Meneer De Angeles is gek op auto’s. Hij krijgt zijn neef Daniel op bezoek. Die heeft een bloedmooie BMW Z3 coupé, 3.2 liter motor met 24 kilometer en een maximum van 280 km/h in de verkoop en wil het raspaard graag op de veilige binnenplaats van de galerijflat stallen. Hij verwacht snel een koper. Of zijn oom een paar dagen op het ding wil passen. Ondanks het strenge consigne dat hij er met geen vinger aan mag komen kan meneer De Angeles, het niet laten om stiekem een ritje met het racemonster te maken.

Auteur

Na De galerijflat is dit de tweede misdaadroman van Francesco Recami (1956) met Amedeo Consonni in de hoofdrol.

Niet alleen heeft de amateur speurder het druk met de drie skeletten, maar ook is er de voortdurende gespannen verhouding met zijn dochter Caterina voor wier zoontje Enrico hij oppas-opa is. Caterina is volledig afhankelijk van dit gratis toezicht, maar vreest voor opa’s hobby om moorden uit te zoeken. Uit tekeningen waarmee de kleuter thuis is gekomen meende zij op te moeten maken dat het kind foto’s van bloederige lijken onder ogen krijgt. Ze is razend op haar vader.

Deze tweede roman van Recami is opnieuw een pareltje. Een buitengewoon ingenieuze plot waarbij op verrassende wijze alle puzzelstukjes volkomen aannemelijk op hun plaats vallen leveren een vitale en afwisselende thriller. Op een knappe manier worden alle personages neergezet en af en toe ook met humor te kijk gezet.

Het boek, dat probleemloos zelfstandig kan worden gelezen, behoort tot de top in het genre.

Francesco Recami – Lijken in de kast Vertaald uit het Italiaans (Gli scheletri nell’armadio) door Rianne Aarts en Hilda Schraa  ISBN 978-90-76270-951  213 pagina’s € 18,90 Amsterdam: Uitgeverij Serena Libri 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.