Het badpak van mevrouw Bos

Ontmoetingen met en anekdotes over alle mogelijke mensen.

Wie goed kan vertellen onderhoudt zijn lezers.

Iedereen komt in zijn leven honderden mensen tegen en daarbij gebeurt regelmatig iets wat het vertellen waard is. Maar niet in iedereen schuilt een goede verteller en/of schrijver. Het is dan ook genieten geblazen als iemand werkelijk wat te delen heeft met zijn toehoorders of lezers.

Auteur

Rik Kuethe (1942) is een Nederlands schrijver, journalist en diplomaat. Hij is als één van de oudste nog werkende vaderlandse journalisten sinds 1985 verbonden aan het weekblad Elsevier. Daarvoor, van 1969 tot 1985 maakte hij deel uit van de Nederlandse Buitenlandse Dienst en werd geplaatst in Genève, Madrid, Brussel en Colombo. Dit, zijn zesde boek, begint echter nog eerder, in zijn ouderlijk huis in Laren. Meer dan vijftig ontmoetingen passeren de revue. Een vijftal van deze beschrijvingen werd reeds eerder in het Hollandsch Maandblad gepubliceerd.

De eerste stukjes zijn uit de jeugd van de auteur: Een beschrijving van de huisknecht (ja,ja) die tijdens een koude winter een gat in het ijs van de vijver moest hakken. Kinderen die de Duitse kokkin pestten tijdens een diner thuis en dan het hilarische titelverhaal van het boek over een voor die tijd wulpse gymnasiumdocente, Mevrouw Bos.

De titels van de bijdragen zijn vaak intrigerend, zoals Jozy en het bolerootje, Marie Rose voert de heren bonbons, Pas de deux met Franco, Bijna gevallen voor Elsbeth Etty, joseph luns op zijn retour, Pinkeltje op Ceylon, De perzikbillen van Imelda Marcos en Willem Nijholt en de kettingberen.

Zo komt een rij bekenden en onbekenden langs. Onder de bekenden bevinden zich Thomas Rap, Martin Luther King, Geert van Oorschot, Juan Carlos, Francisco Franco, Elsbeth Etty, Joseph Luns, Kees van Dijk, Jaap de Hoop Scheffer, Imelda Marcos, Alexander Dubcek, John le Carré, Michiko, Willem Oltmans, Chris Patten, Rudolf Guliani, Ayaan Hirsi Ali en Willem Nijholt. Wie niet (meer) weet over wie het gaat heeft een extra reden om dit boek te lezen. Bekenden en onbekenden zorgen voor interessante en soms saillante en ronduit hilarische verhalen.

Een greep uit het gebodene.

Voor Thomas Rap ging het in het leven in hoge mate om vriendschap. Auteurs die slechts mondjesmaat verkochten, werden op zijn kantoor in de Staalstraat niet minder hartelijk ontvangen dan ‘grote jongens’, zoals Youp van ’t Hek.

Na de prijsuitreiking was het slotwoord aan Van Oorschot. Nou, dat hebben we geweten…Toen hij eenmaal was uitgeraasd ging hij aan de drank.

De grote Nederlandse kolonie was op volle oorlogssterkte aanwezig. Vele leden van dat gezelschap kwamen er even rond als luidruchtig voor uit dat ze Franco verkozen boven onze eigen PvdA-premier Joop den Uyl.

(John le Carré) U vraagt me waar een geheim agent het allemaal voor doet. Welnu, wat mensen tot de inlichtingendiensten aantrekt, is het gevoel dat zij handelen waar anderen slechts praten, dat zij de harde kern van de politiek uitvoeren.

(Rodolph Giuliani) Zonder passie valt niet te leven. Zo ben ik. Mijn achtergrond is Italiaans. Ik ben dol op opera. Je moert emotie tonen. Ik geloof niet dat er iemand in new York is die ik niet heb omhelsd.

Een mooi boek voor wie houdt van de petit histoire.

Rik Kuethe – Het badpak van mevrouw Bos. Enerverende ontmoetingen. ISBN 978-94-63480093-3, 229 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: Elsevier Boeken 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Non Fictie. Bookmark de permalink.