Belofte aan mijzelf

Zestienjarige jongen redt tien joden in Amsterdam

Hoe een jonge postbode tijdens de oorlog tien levens redde.

Wim Bachman is vijftien jaar oud als de Tweede Wereldoorlog begint. Hij heeft er nog niet veel weet van, verzamelt zelfs enthousiast die ‘prachtige postzegels met hun grote leider’ die hij via zijn Duitse grootouders krijgt. Maar als zijn vriend Harry hem wijs maakt is hij ontzet over de plannen van de Duitsers om joden te vermoorden.

Als hij zijn mulodiploma heeft gehaald wordt Wim leerling-postbode. En in die functie komt hij tot de ontdekking dat hij bij joodse Amsterdammers brieven moet brengen van de Joodse Raad, waarin zij worden gesommeerd zich te melden om in Duitsland te gaan werken. Dat ‘werken’ weet Wim inmiddels, betekent dat zij worden vermoord. Hij neemt zichzelf heilig en plechtig voor tien joden het leven te redden. Hij zoekt onderduikadressen, houdt tien brieven afzijdig en gaat de geadresseerden opzoeken om hen te waarschuwen en om hen te adviseren onder te duiken. Een paar mensen biedt hij al meteen een adres aan. Druppels op de gloeiende plaat? Nee, want het zijn tien levens.

Maar de laatste man die hij bezoekt waarschuwt de Duitsers. Die halen Wim op en sturen hem na een ondervraging naar Westerbork. Hij overleeft de oorlog wel.

Auteur

Ben Kahmann is de auteur van dit korte verhaal over de oorlogsactiviteiten van Wim Bachman. Hij meldt niets over een persoonlijke relatie met Wim. Wel geeft hij aan dat hij tijdens het schrijven heeft gedacht aan zijn peetoom Herman, die tijdens de oorlog bij een bombardement in Hamburg werd gedood toen hij daar moest werken. Hij gedenkt ook een andere oom. Deze was bij de invasie op D-day aanwezig en toen hij na de oorlog naar Nederland kwam stortte het vliegtuig neer. Hij noemt de namen van concentratiekampen, vertelt over het monument in Berlijn en New York.

Ook citeert hij, strooisgewijs door het boek heen, berichten uit oorlogskranten en de proclamatie van de toen regerende koningin Wilhelmina, uitgegeven bij het vertrek van haar en de leden van het kabinet naar Engeland.

De auteur eindigt met de uitspraak dat een gruwelijke achtervolging en vernietiging van mensen nooit meer mag gebeuren.

Ben Kahmann – Belofte aan mijzelf. Een onbekend verhaal uit Amsterdam in de Tweede wereldoorlog. ISBN 978-94-6338-262-5, 67 pagina’s, €9,95. Soesterberg: Uitgeverij Aspekt 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Geen categorie, Geschiedenis, Tweede Wereldoorlog. Bookmark de permalink.