Witkamps waan

In het slop

Twee mannen krijgen een burn-out en proberen te herstellen.

Wouter Witkamp en Benjamin Kroon zijn studievrienden. Wouter is getrouwd met Simone, hij is bijna 60 jaar en heeft de vastgoedwereld waarin hij werkzaam was een half jaar geleden na een burn-out vaarwel gezegd. Gelukkig wist hij de leegte goed op te vullen met de vervulling van een sluimerende hartenwens, het schrijven van een boek. Simone was daarbij als corrector van grote steun.

Bij de presentatie van zijn debuut is de nieuwbakken auteur blij verrast als ook zijn oude vriend Benjamin Kroon acte de présence geeft. Hij herkent Ben echter nauwelijks terug. Wat mager, met een hals als van een schildpad die uit zijn boord steekt, met wanhopige en schichtig kijkende ogen in holle kassen…

Kroon ziet aan de blik van Wouter dat hij hem een verklaring schuldig is: ‘…Het gaat op en af…ik was even helemaal de weg kwijt, maar ik hoop het ergste achter de rug te hebben…’ Wouter laat het maar en het gesprek gaat verder over het boek en de toezegging gauw contact op te nemen.

Ben, die getrouwd is met Laura, heeft ook een burn-out. De klap kwam ook een half jaar terug tijdens een vergadering over een miljoenen verslindend bouwproject. Hij lag als projectleider vooral in de clinch met een geslepen, malafide aannemer. Tijdens de vergadering was hij volledig door het lint gegaan en had hij de aannemer na enkele vuistslagen in het gezicht bijna gewurgd. Sindsdien zat hij thuis en slikte pillen. Uitzichtloos. Gelukkig is Laura hem tot grote steun.

Wouter belt Ben voor een afspraak. Om bij te praten. Dan krijgt Wouter het idee om wat Ben overkomen is, te gebruiken als onderwerp voor zijn tweede boek.

Auteur

Paul Kroes (1956) debuteerde in 2014 met De kwestie Vrederust over sociaal onrecht in Nederland na de oorlog. In deze nieuwe roman zijn twee mannen met een burn-out teruggeworpen op zichzelf en worden gedwongen zich te herpakken. Het verhaal speelt zich voor een groot deel af in de woningbouw en vastgoedontwikkeling. Omdat één van de hoofpersonen na de beëindiging van zijn carrière zich toelegt op het schrijven doet dit boek autobiografische aspecten vermoeden.

Witkamp krijgt van Kroon toestemming om een verslag van zijn burn-out te maken. Daarbij passeren niet alleen de goede en de kwade zaken van het vastgoed, maar ook blijkt de persoonlijkheid van Ben bepalend voor het opdoen van zijn burn-out. Dat het nog niet zo eenvoudig is uit de leegte van een burn-out te ontsnappen, laat het verloop van het verhaal zien.

Deze lezenswaardige roman met een onverwachte plot onderstreept beslist de tegeltjes- wijsheid: Van het concert des levens krijgt niemand een program.

Paul KroesWitkamps waan. ISBN 978-94-6345-053-9, 231 pagina’s, € 19,95. Haarlem: Liber Press 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.