Vakantiekookboek Spanje

Alleen nog even een ticket boeken

Simpele en lekkere Spaanse gerechten die ook in de minder goed uitgeruste keuken uitstekend te maken zijn.

Uitgeprobeerd

Rauwe ham, Gazpachos (koude tomatensoep), ensalada de pimiento (gebakken-paprikasalade), chorizo, manchego, tortilla espagnol a la doro (Doro’s omelet met aardappel en ui), calamares fritos (gefrituurde inktvis), albondigas (gehaktballetjes in tomatensaus), patatas bravas, guiso de carne de cerdo (varkensvleespotje), conejo al limon (konijn in citroen… maar bij gebrek aan konijn met kip, wat ook helemaal niet naar was), habas con chorizo (tuinbonen met chorizo), puerros en vinagreta (prei in vinaigrette), coliflor con ajo (bloemkool met knoflook).

Alle recepten zijn leuk om te lezen, helder geschreven en zo uitgezocht dat het zelfs met één gasflesje op de camping te maken is. Hoewel het, met dit soort hoeveelheden, misschien een idee is om iedereen die je mee wil laten eten verplicht hun campingstelletje in te laten leveren.

Aan de rauwe ham viel natuurlijk niet veel te kokkerellen, maar hij staat er niet zomaar tussen. In dit boekje wordt uitgelegd waar je je boodschappen kunt doen, hoe dat soort plekken heten in het Spaans (om naar argeloze Spaanse locals te roepen en dan hopen dat ze de goede richting op wijzen), maar ook wat voor soort hammen, worsten en kazen je hebt en wat de kreten betekenen die op de labels staan gedrukt. Doe een keer wild en ga voor de allerlekkerste ham.

Last but not least: een bijzonder uitgebreide woordenlijst met levensmiddelen en culitermen. Zesenveertig pagina’s maar liefst. Maar dat is een beetje valsspelen want dat is zowel Nederlands-Spaans/Catalaans/Baskisch als andersom. Maar toch. Nooit meer een bord pens of andere duistere culinaire geneugten voor je neus als je daar niet gesteld op bent. Mee te nemen in de vakantie-handtas of nu vast de woordenlijst uit je hoofd leren. Een mooie hobby voor tijdens de donkere wintermaanden zodat je dan weet dat er hoop gloort aan de horizon.

Auteur

Culinair en wijnjounalist Onno Kleyn (1957) publiceerde ongeveer 40 boeken, vooral over wijn uit Frankrijk en Italië. Hij schrijft voor de Volkskrant en leidt onder meer culinaire schrijvers op.

Dit handzame boekje is wat mij betreft onmisbaar is als je je vakantie van enige culinaire gloed wilt voorzien. Nooit meer een restaurant of supermarkt in Spanje betreden zonder dat je het bij je hebt. En het is ook prima na thuiskomst te gebruiken, zeker nu het aantal ‘Spaanse winkels’ in Nederland en Vlaanderen toeneemt.

Aantrekkelijk geschreven (maar dat wisten we al van meneer Kleyn) en heel inspirerend.

Onno KleynVakantiekookboek Spanje. ISBN 9789038804293, 173 pagina’s, € 16,50. Amsterdam: Nijgh & van Ditmar 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.