Het vorige meisje

Mausoleum te huur

Jonge vrouw huurt aparte woning. Het blijkt dat de vorige huurster daar onder verdachte omstandigheden om het leven is gekomen.

Jane Cavendish zoekt woonruimte. Haar budget is beperkt en het lukt niet om iets te vinden wat een beetje behoorlijk gelegen is. Haar makelaar komt dan met een bijzonder interessante aanbieding. Een moderne woning, van alle elektronische snufjes voorzien, billijk geprijsd, maar wel met een aantal stringente voorwaarden. Jane moet het huis accepteren zoals het is, dus geen eigen inrichting, er zal regelmatig worden gecontroleerd of de woning goed opgeruimd is, geen huisdieren, geen kinderen en tweemaal per maand bezichtiging voor geïnteresseerden in een computer gestuurd huishouden.. De woning is namelijk een soort modelwoning van de architect Edward Monkford die ook eigenaar is. Het kan Jane niets schelen, ze is blij dat ze zo’n prachtige, moderne woning kan huren.

Al gauw ontpopt Monkford zich als echte Don Juan. Tot haar eigen verrassing valt Jane ook voor hem en binnen de kortste keren hebben ze heftige seks. Toch is Edward niet de ideale partner, want hij is een vreselijke control-freak en Jane moet zich steeds meer in alle mogelijke bochten draaien om de lieve vrede te bewaren.

Als ze er achter komt dat de vorige huurster onder verdachte omstandigheden omkwam door een val van de trap en dat bovendien de vroegere echtgenoot en het zoontje van Edward Monkford ook door een vreemd ongeval het leven lieten wordt Jane ongerust. Ligt ze soms met een moordenaar in bed? Ze gaat op onderzoek uit.

Auteur

J.P. Delaney is één van de pseudoniemen die Anthony Capella (1962) gebruikt. Dit is zijn thrillerdebuut onder deze schuilnaam.

Emma Matthews is het vorige meisje dat onder aan de trap van het huis de dood vond. Al gauw komt Jane er achter dat ook zij een heftige relatie met de huisbaas had. Dit duurde echter niet lang, want Emma bleek minstens even lastig in de omgang als de manipulatieve tiran zelf.

Verder komt Jane er achter dat de onder verdachte omstandigheden verongelukte echtgenote en hun zoontje onder het huis begraven liggen of misschien wel ergens zijn ingemetseld. Gaandeweg blijkt van alles aan de hand waardoor Jane zich voortdurend ongemakkelijker begint te voelen. Waar eindigt het allemaal? Moet ze vrezen voor haar leven?

Pittige psychologische thriller met een cascade van verrassingen.

J.P. Delaney – Het vorige meisje. Vertaald uit het Engels (The girl before) door Cecile de Hoog. ISBN 978-90-234-6696-3, 352 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Cargo 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.