Geen kind meer

Onschuldig tot het tegendeel is bewezen

Jongen wordt door twee meisjes beschuldigd van verkrachting. Voorlopig gaat hij achter tralies.

’s Morgens vroeg schudt de achtjarige Pepijn zijn moeder wakker. ‘Mama, wakker worden, er staan twee agenten voor de deur’. Anna is direct klaar wakker. Klaar voor een nachtmerrie die bijna drie jaar zal gaan duren.

Eerder werd ze al opgeschikt door een dreigend en niet geheel consistent telefoongesprek met Anjali de Ruiter die haar beschuldigde dat zoon Dex hun minderjarige dochter Charlotte had verkracht. Ze zegt dat Dex een aanklacht kan verwachten en legt na deze mededeling de hoorn op de haak.

Kennelijk is het nu zover. Agenten dringen je huis binnen, slepen je zoon z’n bed uit en een politieauto in. Terwijl jij, je man en de andere kinderen in de woonkamer worden vastgehouden vindt een huiszoeking plaats. Alles gaat overhoop en computers en laptops worden meegenomen. Ook twee ergens opgediepte rotjes gaan als trofeeën mee naar het politiebureau.

Omdat Dex meerderjarig is mogen de ouders niet mee en zal het zelfs dagen duren voor ze hun zoon überhaupt te zien krijgen. Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd en stuiten overal op een muur van formeel wantrouwen. Alleen de oudere vrouw aan de balie van het hoofdbureau van politie in Nijmegen vormt een aardige uitzondering. Maar moeder Anna krijgt haar zoon voorlopig niet te spreken omdat hij ‘in beperking zit’.

Ondertussen wordt Charlotte, het slachtoffer, uiteraard met égards behandeld. Dat geldt ook voor Destiny Brouwer, het tweede meisje met eveneens een klacht van verkrachting. Indien de inmiddels negentienjarige Dex voor de aanklachten veroordeeld wordt hangt hem een pittige gevangenisstraf boven het hoofd. En dit gebeurt dan ook.

Auteur

Esther Boek (1967) schreef als kind gedichten. Ze werkt in de zorg rondom kinderen. Voordat ze deze debuutroman schreef, naar aanleiding van een eigen ervaring waarbij één van haar zoons werd beschuldigd van verkrachting, volgde ze een cursus bij de Schrijversacademie te Utrecht.

Vanaf het moment dat twintig agenten het huis van Anna binnenstormen om haar zoon Dex in te rekenen tot de uiteindelijke vrijspraak in hoger beroep leest deze roman als een thriller en is een vlammend pamflet dat nog eens dik onderstreept dat iemand onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. Gedurende het gehele proces lijken leugen en waarheid bezig met een huiveringwekkend spelletje boompje-verwisselen.

De beschrijving van de liefde van de moeder voor haar zoon die onrecht wordt aangedaan, geeft aan het boek een buitengewone gloed waardoor het niveau wordt uitgetild boven een doorsnee rechtbankverslag.

Dit boek is niet alleen aangrijpend geschreven, maar kan ook als document dienen om niet alleen ouders en opvoeders, maar ook justitie inzicht te geven in wat jongens en meisjes beweegt en stuurt op de weg naar hun volwassenheid.

Buitengewoon aanbevolen.

Esther BoekGeen kind meer. ISBN 978-94-610-9219-9, 300 pagina’s, € 15,00. Laren: De Crime Compagnie 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.