De vijand

Jacht op wapenhandelaars

Gevechten in de wereld van de wapenhandel tussen sluipschutters, special agents en huurmoordenaars.

Huurmoordenaar Victor gaat werken voor de CIA. Hij moet wapenhandelaren elimineren, maar krijgt te maken met hele legers bewakers. Extra moeilijk wordt het als sommige vrienden dubbelspel spelen. De vraag is dan: wie is de vijand?

Victor, een vroegere commando van het Amerikaanse leger, werkte jaren als in te huren hitman. Hij is bijna perfect in zijn werk. Hij krijgt opdracht van de CIA om enkele wapenhandelaars te executeren en wordt voorzien van de nodige wapens en munitie. Hij krijgt informatie over de verblijfplaats en de lijfwachten. Meestal gaat het goed, maar als die informatie niet klopt gaat het soms fout. Hij krijgt niet alleen te maken met de op wraak beluste wapenhandelaars, maar ook met de CIA zelf en de Israëlische Mossad. Misverstanden en dubbelspel van de CIA zorgen voor nog meer complicaties.

Auteur

Tom Wood is een Engelse thrillerschrijver. Tot nu toe schreef hij vijf boeken met als hoofdpersoon de sluipschutter en huurmoordenaar Victor. Na De Jager is dit zijn tweede in het Nederlands vertaalde thriller.

Victor

De hoofdpersoon Victor is een bijna perfecte huurmoordenaar. In zijn voordeel is dat hij uitsluitend heel slechte mensen executeert. Het is boeiend hem te volgen in zijn zorgvuldige voorbereidingen. Heel geduldig en nauwgezet verkent hij de plaats waar hij zijn slachtoffer gaat neerschieten. Soms plaatst hij ook een bom. De wapens die hij gebruikt zijn technisch perfect en hij weet er mee om te gaan. Meestal moet één schot voldoende zijn, waarbij hij van de CIA onschuldige burgers moet sparen. Maar wat zijn in dit verband onschuldige burgers? De acties zelf worden van minuut tot minuut gedetailleerd beschreven.

Bloedbaden

Zachtzinnig gaat het er niet aan toe. Soms valt er maar één dode, maar bij de opdracht in Minsk (Wit-Rusland) is er sprake van een slachting. Victor ziet zich geplaatst tegenover een overmacht. Niet alleen ‘het slachtoffer’ heeft zes bewakers om zich heen, heel onverwacht is er ook nog een onbekende groep die zich in de strijd werpt. Het is ongelofelijk hoe Victor zich weert.

Romantiek

Gelukkig is er naast al dit geweld ook nog plaats voor wat romantiek. De belangrijkste wapenhandelaar is getrouwd met de heel mooie Izolda. Helaas is hun huwelijk kinderloos, maar in de loop van het verhaal komt er toch goed nieuws. Ook Victor heeft zo zijn behoeften, alleen kan hij zich geen echte relatie permitteren. Hij laat af en toe de prostituee Adrianna overvliegen. Hun relatie lijkt bijna echt.

In deze spannende thriller is het aantal lijken eigenlijk niet te tellen, Geen boek voor tere zielen dus. Maar het kent van begin tot eind veel adembenemende actie.

Tom WoodDe vijand. Vertaald uit het Engels (The Enemy) door Kees van Weele. ISBN 978-90-225-8021-9, 425 pagina’s, € 17,50. Amsterdam: Boekerij 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.