Drie meter onder nul

Moordmeid

Jonge vrouw ontpopt zich als seriemoordenaar. Heeft ze haar verstand verloren of heiligt het doel de middelen?

Pippi Langkous wilde ze zijn en een paard kunnen optillen. Winnetou of Tarzan worden is ook goed. Juf op school vond die fantasieën maar niets en als kind trok ze zich terug in haar eigen wereld van demonen. Maar als klasgenoten haar dwars zitten, aarzelt ze niet om ze er ongenadig van langs te geven. Leeftijdgenootjes kunnen een flinke klap in het gezicht verwachten. Haar ouders zijn echter toegeeflijk en verhuizen zodat met een schone lei kan worden begonnen.

De puberteit verloopt moeizaam, ze is vroegrijp en trekt op met oudere jongens. Alcohol en drugs komen prominent langs. Na school gaat ze ICT studeren. Ze is aantrekkelijk en buitengewoon intelligent en ze krijgt een goede baan. Ze spaart voor haar grote droom om met de passaat over de wereld zeilen. Maar eerst oefent ze zich in vechtsporten en zelfverdediging. Ze wil moorden.

Er is een plan. Ze heeft acht maanden nodig voor de jacht en het omleggen. Van haar werk heeft ze een sabbatical jaar opgenomen. Dan is er wat speling. Ze kent geen weg terug. Ze spreekt Duits, Frans, Pools en Russisch. Die talen heeft ze nodig om haar slachtoffers aan te spreken.

Mentaal en fysiek is ze getraind. Twee maanden lang, zeven uur per dag kreeg ze van de geharde Litouwer Hermann meedogenloos les in Aziatische vechtstijlen. Hij zegt: Met schuldgevoel zal je leren leven, maar er komt een dag dat je opnieuw mens wilt zijn, omdat je niet meer tegen de eenzaamheid van de wildernis kunt. De eenzaamheid is het ergste. Hermann zal als eerste worden vermoord.

Auteur

De Duitse schrijfster Marina Heib (1960) publiceert thrillers vanaf 2006. Deze roman valt erg op omdat het verhaal is geschreven vanuit de dader en de oplossing van het buitengewoon verrassende plot eveneens vanuit haar positie wordt onthuld.

Uiterst beklemmend beschrijft zij de gewelddadige belevenissen van een jonge, mooie vrouw waarbij gaandeweg duidelijk wordt wat haar beheerst en waardoor de hoofdpersoon, die al als kleuter afwijkend gedrag vertoonde, wordt gedreven.

Dit is een adembenemende en meeslepende psychologische roman waarbij in een prettig tempo alle stukjes van het raadsel uiteindelijk op hun plek vallen.

Een ongebruikelijke thriller die men beslist moet gaan lezen.

Marina HeibDrie meter onder nul. Vertaald uit het Duits (Drei Meter unter Null) door Lilian Caris, ISBN 978-94-027-2660-2, 278 pagina’s, € 17,99. Amsterdam: HarperCollins 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.