De vrouwenslagerij

Vier vrolijke vrouwen staan hun mannetje

Gedonder in de slagerij?

In een Zuid-Frans dorp is het een gezellige boel in de dorpsslagerij. Vier vrouwen helpen swingend de klanten aan prima vlees op de wijs van recente en oudere hits. Eén van de bedienende dames was namelijk discjockey in een vorig bestaan.

Bernadette heeft de winkel geërfd van haar vader. Ze heeft zelf jong leren slachten en doet dat nog steeds, dan weet ze tenminste letterlijk wat voor vlees ze in de kuip heeft. Omdat het steeds drukker werd heeft ze achtereenvolgens Lucie, Amélie en Mila in dienst genomen en het klikt buitengewoon tussen het viertal. Ze hebben allemaal een kamer boven de slagerij en eten ’s avonds lekker onder het genot van een fles goede wijn.

De dorpsgenoten komen graag in de ‘vrouwenslagerij’, vooral als Bernadette weer een keertje van die pikante merguez-worstjes heeft gemaakt, een enorme lekkernij die dan ook steeds snel is uitverkocht. De prijs stijgt trouwens steeds iets. Op een dag duikt Alain op, een schrijver, die al snel bevriend wordt met de vrouwen en speciaal met Bernadette. Maar wat komt hij hier doen?

Auteur

Ilja Gort (1951), wijnboer in Frankrijk, televisiemaker en schrijver is een bourgondische Nederlander die een enthousiast en aanstekelijk propagandist is van het goede leven. Vanaf 1994 is hij eigenaar van het Chateau de la Tulipe de la Garde in Saint-Romain-la-Virvée, waarvan veel bekroonde wijnen vandaan komen. Hij maakte graag geziene tv-programma’s over Franse wijnen, de Franse keuken en de Italiaanse keuken. Ook schreef hij een aantal romans, kinderboeken en columns voor diverse bladen. Het huidige boek verscheen voor het eerst in 2012, maar is inmiddels geheel herschreven.

De komst van Alain brengt verschillende vragen met zich mee. Hij is wel erg nieuwsgierig en stelt allerlei vragen aan de dorpsgenoten. Is dat wel echt nodig voor een boek? En waarom worden de vrouwen uit de slagerij opeens zo nerveus? Hebben ze wat te verbergen?

Het is niet mogelijk verder in details te treden zonder het plot te verraden. Een ingenieus en verrukkelijk plot met Roald Dahl-achtige trekjes. Nadat het rustig is opgebouwd, dondert het opeens heel snel op het einde af.

Een verrukkelijk en vrolijk boek met thrillerelementen, om te lezen bij het haardvuur met een goed glas wijn in de hand. Eet onderwijl een lekker worstje van de ambachtelijke slager. Bon Appétit.

Ilja Gort – De vrouwenslagerij. ISBN 978-90-823682-9-1, 196 pagina’s, € 12,50. Amsterdam: Slurp Publishers, tweede geheel herziene druk 2016.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken, Fictie. Bookmark de permalink.