Bling Bling 2 De Zaventemmers

Maffia wordt beroofd

Op het vliegveld van Brussel wordt voor 100 miljoen aan diamanten gestolen. Niet alleen de politie, maar ook een groep gangsters gaat er achterheen.

Paata Sirbiladze staat helemaal bovenaan de voedselketen in de Georgische maffia. Hij is eigenaar van Medusa, een onderneming in Antwerpen waar diamanten worden verhandeld en tevens een geschikte dekmantel voor onderwereldpraktijken. Hij is een onaantastbare godfather en houdt er een flinke hofhouding van doorgewinterde gangsters en moordlustige gestoorden op na. Al wie Paata een voet dwars zet wordt opgeruimd.

Tot zijn grote woede blijkt hij voor de derde keer van een partij diamanten beroofd. Ging het de eerste twee keer om kleine partijen met een waarde van vier miljoen euro, ditmaal wordt voor 100 miljoen aan diamanten gestolen. En nog wel op vliegveld Zaventem dat na de grote aanslag van het jaar daarvoor in een onneembare vesting was veranderd! Niet alleen de Georgische maffiabaas is verbijsterd, maar ook de politie staat voor een raadsel. Zou er sprake zijn van de perfecte misdaad? Dat gelooft voorlopig niemand.

Paata is blij dat hij nog een paar geharde ‘personeelsleden’ in België heeft rondlopen. Het zijn Boris, Elisabed en Mate. Ze zijn nog bezig iedereen aan stukken te snijden die ze verdenken van de tweede diamantroof. Vooral Elisabed is een gevaarlijke vrouw die met het antieke scheermes van haar opa graag oren afsnijdt. Zelfs haar gewelddadige collega’s vinden Elisabed volkomen geschift.

Paata zou deze drie er het liefst direct op afsturen, maar helaas zit de politie achter hen aan. En niet ten onrechte. Op hun vlucht sneuvelen in Eindhoven drie agenten door een boobytrap, in Italië wordt een politieman met een vislijn gewurgd, nog wat oostelijker doden ze een douanebeambte en schieten ze een vrachtwagenchauffeur door zijn jongeheer en daarna door z’n hoofd niet, voordat ze meer dan 100 nietjes in zijn huid hebben achtergelaten.

Auteur

Jan van der Cruysse (1960) is specialist in crisiscommunicatie. Hij was jarenlang woordvoerder van Brussels Airport. Jan maakt met dit tweede deel twee in de Bling Blingserie zijn reputatie als adembenemende thrillerschrijver weer helemaal waar.

Evenals in het met de Schaduwprijs bekroonde eerste deel Diamantroof in Delhi zijn het Albertien Van der Valk, inmiddels ex werkneemster bij Medusa, en haar vriendin Beerke Wagenmaker, Hoofdinspecteur Gerechtelijke Dienst, die het samen moeten opnemen tegen Sirbiladze en zijn bende.

Dit boek kan zonder probleem gelezen worden zonder het eerste deel van de serie te kennen. Waar nodig wordt men in het verhaal bijgepraat en achterin staat een lijst met voorkomende personages. Het is desalniettemin aan te bevelen om toch eerst Bling Bling 1 te lezen. Men doet zichzelf eenvoudigweg anders te kort, zeker omdat in 2018 het derde deel van de serie wordt verwacht en elk volgend deel de mysteries van een voorgaande aflevering verklapt.

Het niveau van deze thrillerserie is dermate hoog, dat dit advies op zijn plaats is.

Uiteindelijk blijken de diamantrovers toch een zwakke plek te hebben. Zowel de politie als de lakeien van Paata proberen hun slag te slaan. Het geeft aanleiding tot bloedige acties.

Een uitzonderlijk boek in het genre en dus warm aanbevolen.

Jan van der Cruysse – Bling Bling 2 De Zaventemmers, ISBN 978-90-223-3397-6, 532 pagina’s, € 21,99. Antwerpen: Uitgeverij Manteau 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.