Sanne als papieren vriendin

Marjan van den Berg – Droom maar Sanne. ISBN 978-90-8246-124-4, 244 pagina’s, €16,95. Oudendijk: Marjan van den Berg Teksten 2017.

Een nieuwe blik op het turbulente leven van Sanne.

Lezers van het vrouwenblad Margriet hebben haar al jaren geleden als vriendin in hun hart gesloten. Anderen kopen jaar in jaar uit een nieuw deel van de gebundelde feuilleton over haar leven. ‘Haar’ is Sanne. Onlangs kwam het veertiende deel van de Sanne-reeks uit en de auteur is nog lang niet uitgeschreven over Sanne, deels alter ego, deels romanfiguur. Zoals iedere schrijver toegeeft dat zijn boeken allemaal wel ergens autobiografische trekken hebben, geldt dat ook voor Sanne. Dat maakt Sanne ook zo levend. Maar als de auteur in haar leven evenveel meemaakt als Sanne heeft ze een drukbezet bestaan.

Sanne bulkt van de malle ideeën: ze zet haar vriendin Marleen aan het speeddaten en daarmee komt er een stoet eigenaardige heren de pagina’s opwandelen. Ze imiteren Boer zoekt vrouw en de uitverkoren heren vertrekken uiteindelijk bijna allemaal. Maar niet nadat ze stevig zijn gaan zeuren over kilometer- en onkostenvergoeding: net als op tv toch? Sanne gaat met vriend Stef naar Frankrijk, ontmoet er een doodzieke vrouw, vindt een brief die veel gevolgen heeft… Mensen azen op een erfenis… Stef valt en breekt zijn heup… Oude vriendin Schaapje vindt de liefde… vrienden Abel en Daan zorgen voor een (wat mij betreft iets te ‘nichterige’) komische noot in het gezelschap…

Kortom, Sanne (en daarmee de lezers van haar avonturen) is net dringend toe aan een beetje rust of de volgende gebeurtenis dient zich alweer aan. Dat komt natuurlijk ook omdat Marjan van den Berg Sanne als feuilleton voor de Margriet schrijft. Je kunt dan niet een aflevering bijkomen met een kopje thee en een boek want de lezers willen actie, ze willen zich via een aanloopje kunnen verheugen op de volgende aflevering van Sanne. Zo wenst Margriet het ook, want de clou van een feuilleton is nu eenmaal dat die zijn lezers moet aanmoedigen het volgende tijdschrift te kopen, louter uit nieuwsgierigheid naar het verloop van het verhaal. En het moet gezegd, Van den Berg is hier zeer bedreven in. Na ieder momentje stilte komt de volgende klapper.

Marjan van den Berg (1955) studeerde Nederlands en is journalist, schrijver en uitgever. Ze bundelde 14 delen over Sanne, voor deel 12 ontving zij in 2015 een gedeelde Valentijnsprijs. Zij bundelde ook columns over haar ervaringen in het onderwijs, en schreef onder meer de erotische roman Hmmmm….

Veertien boekdelen over een en dezelfde dame roepen de vraag op of ze wel nog wel los gelezen kunnen worden. Dat kunnen ze. Uw recensent is geen trouwe Margriet-lezer, maar vragen over gebeurtenissen in Sannes verleden worden bedreven in het verhaal beantwoord, zonder dat je vaak wat gemaniëreerd aandoende flash backs krijgt voorgeschoteld.

‘Hilarisch boek’ staat er aanmoedigend achter op de kaft. Wel, er wordt veel gelachen, maar er wordt ook gehuild, er wordt liefgehad, gedroomd, gefilosofeerd, teruggekeken en vooruit geblikt. Sanne is een warme, hartelijke, blije en hartveroverende vrouw die vaak met verrassende plannen komt. Wie van Sanne houdt (of gaat houden), wil alle delen lezen!

Een heerlijk zomerboek.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Diversen. Bookmark de permalink.