De val van Moscow Station

Geheime diensten vechten elkaar de tent uit

Amerikaanse overloper zorgt voor bloedig treffen tussen de CIA en de Russische geheime dienst.

Een afrekening binnen het circuit van de Russische geheime dienst doet de Amerikaanse spion Alden Maines besluiten over te lopen naar de Russen. Hij meldt zich in Berlijn bij de Russische ambassade, maar blijkt zich volstrekt misrekend te hebben. Hij wordt gevangen gezet en onder zware fysieke druk gedwongen de namen van talloze spionnen, tipgevers en ‘mollen’ van de CIA door te geven. In Washington breekt paniek uit omdat de volledige geheime dienst van de CIA in Rusland opgepakt dan wel uitgewezen dreigt te worden.

Omdat agent Kyra Striker nog een appeltje te schillen heeft met Maines stelt zij zich beschikbaar om naar Moskou te reizen. Ze heeft een plan om de macht van de Russische contraspionage te breken. Als ze faalt zal het misschien wel tientallen jaren duren eer de CIA in Rusland weer op volledige sterkte zal zijn.

Auteur

Mark Henshaw (1951) heeft elf jaar ervaring als analist bij de CIA. In 2007 werd hij onderscheiden voor zijn vernieuwingen op het gebied van analyse van vertrouwelijke informatie. Ook in dit goed ‘los’ te lezen boek speelt Kyta Striker de hoofdrol.

‘Mollen’

Striker gaat buitengewoon omzichtig te werk. Ze stelt zich als doel contact te leggen met CIA-agenten die ondanks de bekentenissen van Maines onder de Russische radar zijn gebleven. Die blijken er echter nauwelijks te zijn. De Russen hebben vrijwel volledige lijsten van alle Amerikanen en Russen die voor de CIA werken. Met name de Russische ‘mollen’ wacht een verschrikkelijk lot. Ze worden allemaal gemarteld en geëxecuteerd. De CIA bezit in Moskou een aantal safe houses: woningen waar Amerikaanse spionnen kunnen onderduiken. Maar ook die raken de een na de ander bij de Russische geheime dienst bekend. Zelfs Moscow Station, een grote, zwaar beveiligde villa en feitelijk het fysiek centrum van de CIA, dreigt opgerold te worden.

Kat- en muisspel

Kyra voert met de Russen een kat en muisspel. Ze is een buitengewoon goed getrainde geheim agente en beheerst achtervolgingstactiek, afluistertechniek en ook vechtsporten. In bloedstollende ontsnappingsacties is ze menige Rus de baas. Uiteindelijk ziet ze een geraffineerde mogelijkheid om de contraspionage van de voormalige Sovjet-Unie onderling tegen elkaar uit te spelen. Met behulp van extra inzet van de Amerikaanse regering wordt Moscow Station het laatste bastion van de CIA. Een bloedig treffen van de geheime diensten is onvermijdelijk.

Spionagethriller waarin de lezer wordt meegesleept naar een heftige afloop.

Mark HenshawDe val van Moscow Station. Vertaald uit het Engels (The fall of Moscow Station) door Jolanda te Lindert. ISBN 978-90-452-1351-4, 315 pagina’s, € 19,99. Uithoorn: Karakter Uitgevers 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.