Barbecue ontwricht relaties

Bijna echt gebeurdLiane MoriartyBijna echt gebeurd. Vertaald uit het Engels (Truly Madly Guilty) door Monique Eggermont. ISBN 978-94-005-0837-8,528 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: A.W. Bruna 2017.

Drie echtparen en drie kinderen gaan gezellig barbecueën. Op een onbewaakt moment loopt het vreselijk uit de hand en heeft iedereen maanden nodig om zich te herstellen.

Clementine is celliste. Ze staat op het punt een belangrijke auditie te doen. Haar echtgenoot Sam doet in energiedrankjes. Ze hebben twee dochters, Holly en Ruby van vijf en twee jaar oud. Hun huishouden ziet er wat ongeregeld uit.

Clementine is dik bevriend met Erika. Zij is getrouwd met Oliver. Ze zijn ongewenst kinderloos. Hun huwelijk ziet er juist erg geregeld uit.

Erika en Oliver zijn de buren van Vid en Tiffany. Hun tienjarige dochter heet Dakota. Vader Vid is een welgestelde patser met een emotionele inborst. Moeder Tiffany is een vamp met een nachtclubverleden. In tegenstelling tot haar ouders is Dakota dol op lezen.

De moeders van Clementine en Erika kennen elkaar goed en bemoeien zich met van alles. Clementine is in therapie.

Er valt over deze negen mensen nog veel meer te vertellen, maar dit is het belangrijkste.

Ze gaan bij Vid en Tiffany barbecueën. Tijdens hun gezellig samenzijn wordt niet alleen gegeten, maar door de volwassenen ook flink gedronken. De kinderen vermaken zich op hun eigen manier. Terwijl de sfeer steeds losser wordt, gebeurt er iets vreselijks dat nog maanden in de drie gezinnen zal nadonderen.

De lezer wordt langzaam meegenomen naar deze gebeurtenis. Pas halverwege wordt onthuld wat er feitelijk aan de hand is, waarna op een uiterst kundige manier de afloop van deze geschiedenis een plaats krijgt.

LianeMoriartyLiane Moriarty (1966) schreef eerder de bestsellers Het geheim van mijn man en Grote kleine leugens, maar met dit derde boek heeft ze zich absoluut overtroffen. Met onderkoelde humor worden de wederwaardigheden van de barbecueënde personen en wat daarna gebeurt, beschreven. Het is een soort humor die men ook bij Willem Frederik Hermans aantreft. Men kan de hopeloosheid van het menselijk handelen dramatiseren, maar men kan het ook ridiculiseren zoals Hermans dat deed in zijn boek Uit talloos veel miljoenen. De Australische schrijfster tapt uit hetzelfde vaatje. Haar personages wringen zich in alle bochten om van hun relatie en carrière, als ook van hun relatie met ouders en kinderen er het beste van te maken, maar wat is het vaak een jammerlijke en helaas lachwekkende vertoning.

Het is heerlijke fictie, een buitengewoon kostelijk en humorvol geschreven boek dat de lezer wellicht ook een lachspiegel voorhoudt. Heel erg aanbevolen voor wie graag wordt geamuseerd.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.