Loodzwaar leven met een leugen

HetbehoudenkindJanneke Holwarda – Het behouden kind. ISBN 978-90-2842-689-4. 159 pagina’s, € 17,99. Amsterdam: Wereldbibliotheek 2017.

Als Lena’s zoon Thomas met een kwade kop het huis uitloopt realiseert zijn moeder zich dat het de hoogste tijd is hem de waarheid te vertellen. De waarheid over de vader, die hij zijn leven lang voor zijn vader aanzag, maar die zijn vader niet is. Lena heeft Thomas van jongs af aan mooie verhalen verteld over zijn vader Tom, de zeezeiler, wiens schip voorgoed in de golven verdween op het moment dat zij hem belde dat hij vader was geworden. Tom had bij de bevalling willen zijn, maar Thomas kwam twee maanden te vroeg. Tenminste, dat laat zij hem geloven. En dat verhaal vertelt Lena niet alleen aan Thomas, de schrijfster vertelt het de lezers.

Maar zoals ook bij de 15-jarige Thomas de twijfel aan het waarheidsgehalte van dit verhaal de overhand krijgt, is dat ook bij de lezer het geval. Langzaam maar zeker wordt het duidelijk dat schipper Tom geen kinderen kon krijgen, terwijl zijn maatje Lena nu juist zo graag kinderen wilde. Als zij uiteindelijk toch zwanger wordt kan Tom zijn oren dan ook niet geloven. En nu is dus, zoveel jaar later, Thomas kwaad de deur uitgegaan. Hij is ervan overtuigd dat zijn moeder hem heeft bedrogen en is van plan niet meer thuis te komen. Hij wil de waarheid weten. Lena, voor wie Thomas de enige belangrijke persoon op de wereld is, is doodongerust. Ze denkt in haar gepieker terug aan haar jeugd toen haar broertje Timmie verongelukte. Ze denkt terug aan haar schijnzwangerschap, waarover Tom nooit iets hoorde. En intussen wacht ze en hoopt ze dat Thomas terug zal komen. Zodra hij weer thuis is, neemt zij zich voor, zal zij hem de waarheid vertellen.

JannekeHolwardaJanneke Holwarda (1953) is trainer, actrice en schrijfster. Ze debuteerde in 2010 met Zeesteen, dat genomineerd werd voor de Academica Literatuurprijs 2011. Dit is haar vierde boek.

Lena worstelt met een trauma uit haar verleden, voor haar zoon Thomas geldt hetzelfde. Het gepieker van Lena heeft niet alleen te maken met de dood van haar broertje, maar tevens met de geheimzinnigheden rond haar zwangerschap. Ze realiseert zich dat Tom haar verhaal nooit geloofd heeft, toch heeft zij diezelfde Tom als vader aan Thomas ‘geschonken’. Het is een cadeau waarmee de jongen niet kan leven. Hij is als vijftienjarige op zoek naar zijn identiteit, zijn moeder onthoudt hem die.

Een fraai gegeven, enigszins van de hak-op-de-tak geschreven en met een open eind dat niet iedereen zal bekoren. Knap van stijl, dat zeker.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.