Geloofsgekte in Leiden

HetPauluslabyrintJeroen WindmeijerHet Pauluslabyrint. ISBN 978-94-027-2230-7, 398 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: HarperCollins 2017.

Religieuze puzzeltocht door en onder Leiden leidt tot moord en doodslag.

Universitair docent in de geschiedenis van Leiden Peter de Haan is door een groep aanhangers van de Mithrasgodsdienst uitverkoren om hun gelederen te versterken. Hij zelf weet van niets en is zich nog van geen bekering bewust. Maar hier komt gauw verandering in als De Haan aanwezig is bij het begin van een groot archeologisch onderzoek naar ondergrondse vindplaatsen van Leiden. Een graafmachine die symbolisch een hap zand moet weggraven stort met burgemeester en al de diepte in. Een heel ondergronds gangenstelsel komt onverwacht bloot te liggen.

Als Peter en professor Arnbold van Tiegem samen op onderzoek uitgaan komt de laatste om het leven. De Haan wordt verdacht van moord en slaat op de vlucht. De politie zit hem op de hielen.

Leider van de sekte Tiny Strauss en zijn lidmaten komen vervolgens in actie om Peter als initiatie zowel in het zojuist ontdekte labyrint als ook bovengronds te onderwerpen aan allerlei beproevingen. Om hem hieraan te laten voldoen hebben ze zijn geliefde ex-vriendin gekidnapt. Hij krijgt haar hulpgejammer op zijn mobiel. Als verdachte durft De Haan de politie niet in te schakelen en dus probeert hij op eigen kracht Judith te vinden. Hij krijgt van de sekte voortdurend aanwijzingen van Bijbelse aard en raakt regelmatig in levensbedreigende situaties.

JeroenWindmeijerJeroen Windmeijer (1969) studeerde Culturele Antropologie in Leiden. Met dit boek wil hij de eerste Nederlandse godsdienstthriller in de sfeer van Dan Brown schrijven.

Het boek is ontegenzeggelijk geïnspireerd op de DaVinci Code. De lezer wordt via allerlei religieuze aanwijzingen door en onder historische bouwwerken van Leiden gejaagd. Hoofdpersoon De Haan moet namelijk binnen 24 uur zeven geheime plekken ontdekken. Deze leiden naar de ‘vader’ en de redding van Judith. Dit gaat soms letterlijk over lijken. Echter hoe meer de tijd gaat dringen des te duidelijker het wordt dat als De Haan er niet in slaagt de ‘vader’ te bereiken, hij zal worden geëxecuteerd en dat zijn vriendin een huiveringwekkende verdrinkingsdood wacht.

Terwijl de auteur zijn lezers langs een menigte historische Leidse plekjes loodst krijgt men uitvoerig college in de oudste geschiedenis van het Christendom en aanverwante religies voor en na de geboorte van Christus. Deze beschrijvingen zijn nodig om de beweegredenen van de personages te kunnen doorgronden of de geheime plaatsen te vinden.

Deze thriller is erg onderhoudend voor wie een beetje thuis is in kerkgeschiedenis en de Bijbel. Maar wie een dergelijk referentiekader mist zal wellicht minder enthousiast zijn. Of je moet in Leiden wonen en enige historische belangstelling hebben. Achterin het boek bevindt zich een kaartje met een wandelroute langs de plekken waar het boek zich afspeelt.

Met een religieuze en/of een Leidse slag om de arm zeker een leuke thriller.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.