De moordenaar van je kind

DejuistemanMax van Olden – De juiste man. ISBN 978-90-263-3587-7, 279 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Ambo | Anthos 2017.

Twintig jaar geleden verloor advocaat Oscar Seefelt zijn veertienjarige zoon bij een verkeersongeluk. De automobilist reed door en werd nooit berecht.

De advocaten Oscar Seefelt en Alexander Henzel werken op het zelfde kantoor. Beiden zijn carrièrejagers en elkaars concurrenten. Ze volgen op zekere middag een bijscholingscursus. Na afloop wordt geborreld. Oscar vertrekt als eerste. Onderweg wordt hij ingehaald door een veel te snel rijdende Ford Mondeo. Hij meent zijn collega Alexander achter het stuur te zien zitten. Oscar slaat af, hij moet een andere kant op. Later op de avond blijkt zijn zoon Jelte op de fiets te zijn aangereden en dodelijk verongelukt. Het gebeurde waar Alexander Henzel zojuist gepasseerd zou moeten zijn. Seefelt is ervan overtuigd dat zijn confrère de dader is.

De volgende dag blijkt Henzel op weg naar zijn vakantiehuisje in Frankrijk met zijn Mondeo tegen een tractor te zijn aangereden. Eventuele sporen van een aanrijding de dag ervoor zijn niet meer te traceren. Seefelt roept Henzel ter verantwoording maar deze bezweert iedereen dat hij via een andere route naar huis is gereden. Oscar moet zich vergissen. Wegens gebrek aan bewijs stelt de politie geen vervolging in. Twintig jaar lang zoekt Seefelt naar een mogelijkheid Henzel achter de tralies te krijgen. Als de doodslag bijna verjaart openen zich opeens mogelijkheden.

MaxvanOldenMax van Olden (1973) is advocaat. Hij studeerde in 1999 af aan de Radboud Universiteit en is gespecialiseerd in portret- en auteursrecht. In 2004 werd hij als advocaat beëdigd en sindsdien heeft hij in zijn beroep ruime ervaring opgebouwd. Na zijn geslaagde debuut Lieve edelachtbare is dit zijn tweede thriller.

Het leven van Oscar Seefelt komt na de dood van zijn zoon in zwaar weer. Zijn carrière raakt in het slop, hij scheidt van zijn vrouw en leidt aan een game-verslaving. In zijn eentje runt hij sindsdien een bescheiden advocatenkantoor.

Zijn toegewijde secretaresse Marjet is verslaafd aan misdaadprogramma’s, zoals Opsporing verzocht en thrillerseries. Als hobby gaat ze zelf op onderzoek uit en daarmee heeft ze al in twee gevallen de politie goede diensten bewezen. Verder kan Oscar goed opschieten met zijn lesbische bovenbuurvrouw Astrid en met de werkloze Jasper die hij van het gamen kent. Als hij onverwacht een zaak krijgt tegen zijn oud-collega Alexander Henzel en tegelijkertijd in de buurt een afrekening in het milieu plaatsvindt, ontwikkelt Seefelt plotseling boze plannen.

Dit is een stevige advocatenroman waarin de spanning voortdurend goed op peil blijft. De auteur geeft de lezer het gevoel dat ieder moment het onheil uit de lucht kan vallen en, zoals dat hoort, dat onheil valt inderdaad op onverwachte momenten op de hoofden van de  personages. De plot zit slim, leuk en realistisch in elkaar. Na een fraaie slotscène kan men dit boek met een tevreden gevoel dichtslaan.

Deze thriller van Nederlandse bodem is de moeite van het lezen meer dan waard.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.