Puberteit als nachtmerrie

TotemdierArafatMick Johan – Totemdier Arafat. ISBN 978-90-488-3316-0, 215 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Lebowski Publishers 2017.

De vader van de veertienjarige Tommie is beroepsmilitair. Het gezin verhuist voor drie jaar naar de legerbasis in het Duitse Seedorf, waar Tommie een levensgevaarlijke puberteit doormaakt..

Op een leeftijd dat zekerheden verdampen en nieuwe vastigheid maar spaarzaam voorhanden is verhuist Tommy samen met zijn oudere zus en ouders naar Duitsland. Hij zit dan in de derde klas en is al volop aan het puberen. Hij ziet zich plotseling afgesneden van zijn skatemaatjes in het vertrouwde Ermelo. Tommy mist vooral zijn beste vriend Dino en heeft het gevoel er helemaal alleen voor te staan. Hij kiest ervoor om als een puberale lone wolf zijn weg te vinden.

In de kleine Nederlandse gemeenschap en op het kleine Nederlandse middelbare schooltje heerst in de militaire dampkring ook onder de jongens een onversneden machosfeer. De hele atmosfeer lijkt bezwangerd door testosteron. Brutaal gedrag op school levert status op, net als vechtpartijen en het scoren van meisjes. 

De seksualiteit komt weliswaar niet veel verder dan wat vrijen en aftrekken, maar drank en softdrugs tijdens nachtelijke feestjes worden getolereerd. Het levert Tommy helaas geen echte vriendschappen op, zijn schoolprestaties raken onvoldoende en het verblijf in Duitsland schijnt uitzichtloos. Dit verandert als Tommy kennis maakt met Tjendol, een jonge militair die af en toe bardienst heeft in het jeugdhonk.

MickJohanMick Johan (1980) is behalve schrijver ook drummer in de band MICH. Hij is de helft van het artiestenduo Miktor en Wolf en de eerste hoofdredacteur van Vice Magazine. Johan groeide zelf in Duitsland op als zoon van een Nederlandse militair. Zonder zijn debuutroman autobiografisch te hoeven duiden, weet hij waarover hij het heeft.

Op een overrompelende manier weet de auteur zijn lezers mee te slepen in de wrange eenzaamheid van de puberteit alwaar de spreekwoordelijk verkeerde vrienden gretig opduiken. Materieel gaat het het gezin van Tommy in Duitsland voor de wind, maar de militaire monocultuur trekt een zware wissel op de opgroeiende jongens en meisjes.

Zo gebeurt het dat Tommy verstrikt raakt in een vriendschappelijke relatie met de jeugdige soldaat Tjendol. Deze crimineel ziet in het opgroeiende joch een gemakkelijke loopjongen voor zijn duistere drugshandel. Arme Tommy meent echter na vele teleurstellingen eindelijk een ware vriend te hebben gevonden voor wie hij door het vuur wil gaan. Als dat maar goed afloopt.

De auteur geeft aan zijn verhaal een hoog tempo waarbij men zich geen moment verveelt. Op overtuigende wijze worden uiteindelijk de kaarten geschud en krijgt de afloop zijn beslag.

Dit onderhoudende boek is erg informatief voor iedereen met interesse in puberaal gedrag van jongens.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.