Bij vlagen spetterende Kluun

DJKluun – DJ. ISBN 978-90-5759-675-9, 320 pagina’s, € 19,99 (inclusief e-book). Amsterdam: Podium 2017.

Schrijver Kluun maakt een reportage van de wereldberoemde dj Thor in Las Vegas en het festival Burning Man.

De hoofdpersoon is de schrijver Kluun die pas gescheiden is en financieel aan de grond zit. Hij krijgt een vette opdracht die hem weer van zijn geldzorgen kan verlossen, namelijk een reportage maken van optredens van dj Thor in de Verenigde Staten. Deze Thorwald van Gestel is een jeugdvriend van hem. In de dance-wereld is hij de toonaangevende dj, zijn bijnaam is The Million Dollar Man. Eigenlijk heeft Kluun geen tijd omdat het niet past in de omgangsregeling van zijn kinderen.

KluunRaymond van de Klundert, schrijversnaam Kluun (1964) debuteerde als schrijver direct met een bestseller Komt een vrouw bij de dokter. In deze autobiografische roman beschrijft hij het ziekteproces van zijn vrouw die uiteindelijk aan kanker overleed. De Nederlandse recensenten waren heel kritisch. Toch werd het de best verkochte debuutroman ooit. Ook het vervolgdeel, De weduwnaar was succesvol. Verder schreef hij onder meer Haantjes en twee bundels met colums Klunen 1 en 2.

Met dit boek wordt de lezer flink op het verkeerde been gezet. Het lijkt in alle opzichten te gaan om een autobiografische roman. In het voorwoord vertelt hij dat hij de internationaal bekende dj Thor te logeren heeft gehad en zegt Als ik het verhaal van Thor had laten liggen was ik als schrijver geen knip voor de neus waard geweest. De hoofdpersoon wordt zowel Raymond van de Klundert als Kluun genoemd, zijn eigen namen. Dan citeert hij ook nog eens een NRC-recensent die concludeert dat er van Kluun zonder zieke vrouw als schrijver niks overbleef. Wat moet je dan geloven als lezer? Aan het slot zegt de auteur ijskoud dat iedere gelijkenis tussen de hoofdpersoon en Kluun en hemzelf op toeval berust. Was deze manoeuvre nodig? Levert dit een meerwaarde op?

De hoofdstukken Las Vegas en Burning Man zijn spannend en heel informatief. Wat Las Vegas betreft maken we kennis met een decadente wereld. Hij komt in The Seven Wonders Hotel. De rijksten van de wereld vermaken zich daar met champagne, schaars geklede sexy vrouwen, drugs en dancemuziek. Dj Thor heeft er een indrukwekkend optreden. Thor en Kluun besluiten de andere dag met een privéjet naar het Burning Man Festival te gaan. Dat vindt plaats midden in de woestijn van Nevada. Ook daar treedt Thor op. Kluun beschrijft dit op onnavolgbare wijze, een hoogtepunt in het boek. Ook hier succes. Er werd geschreeuwd gejuicht, geapplaudisseerd. Toen het nummer was afgelopen, gaf Thor een theatrale draai aan het jogwheel en zette met een achteloos gebaar de fader nog eenmaal helemaal open.

Dan volgt de neergang. Beelden van een vrijpartij van Thor met twee vrouwen belanden op het internet. Een schandaal, wereldwijd. Dan nog een ongeluk met drugs. Thorwald en Kluun reizen samen naar Nederland. Ze missen een vlucht en vliegen een dag later, voor Kluun een ramp.

Ondertussen gaan voor Kluun allemaal dingen mis. Hij wordt de hele tijd bestookt met apps. Zijn uitgever (waar blijft de roman), zijn opdrachtgever (waar blijven de filmbeelden, wanneer komt het interview?). Het ergste zijn de apps van zijn ex-vrouw en zijn advocaat. In deze roman is zo een enorme tegenstelling tussen de haast lyrische stukken over de dancewereld en het gezeur van zijn vrouw. Dit laatste is zeker het saaist in het boek, ook heel afgezaagd. De toestanden van een echtscheiding met bezoekregelingen van de kinderen en alimentatie. En dit keer gezien vanuit de zielige man en de keiharde ex-vrouw.

Kluun schreef weer een hier en daar spetterend boek vol met jargon van de danceliefhebbers. Heel geschikt voor de tegenwoordig moeizaam lezende scholieren. Helaas zullen de leraren Nederlands het wel weer geen literatuur voor de eindlijst vinden. Kluun is dat gewend.

Een echte pageturner voor jonge, moderne lezers.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.