Bloedstollende mensenjacht door de Afrikaanse jungle

ZimRené van RijckevorselZim. ISBN 978-90-234-2680-6, 288 pagina’s, € 19,99. Amsterdam, Uitgeverij Cargo 2016.

Jonge arts ontdekt kinderslavernij in Zimbabwe en probeert die met gevaar voor eigen leven onder internationale aandacht te brengen.

Dokter Felix Wellenstein reist naar Zimbabwe (‘Zim’) voor de begrafenis van een bevriende collega die zich speciaal inspande voor kinderen met aids. De arts is met de auto verongelukt. Na de plechtigheid zet hij al snel vraagtekens bij het noodlottige incident. Was het wel een ongeluk?

Felix heeft sterke banden met Zimbabwe. Hij bracht er zijn jeugd door. Nadat Mugabe een politiek begon te voeren die erop was gericht de bedrijven van blanken te onteigenen, is hij met zijn ouders teruggegaan naar Nederland. Zijn grootvader bleef en is twee jaar geleden overleden. Naar verluid aan hartfalen. Felix wil zijn bezoek aan Zimbabwe aangrijpen om de boerderij waar hij opgroeide nog eens te bezoeken. Hij hoopt door de nieuwe eigenaars van het landgoed ontvangen te worden.

Voordat de nog jonge arts de kans krijgt dit voornemen uit te voeren komt hij in moeilijkheden met allerlei lieden die het op hem hebben gemunt. Het blijkt dat zijn overleden grootvader een schat aan diamanten bezat, die nooit zijn teruggevonden. Niet in de laatste plaats aast Grace Mugabe, de echtgenote van de dictator, op deze rijkdom die ze nodig heeft voor steekpenningen. Ze denkt dat kleinzoon Felix Wellenstein weet waar de diamanten zijn en naar Zimbabwe is gekomen om ze op te halen. De situatie wordt nog gecompliceerder als Wellenstein tot zijn ontzetting ontdekt wat er van het landgoed van zijn grootvader is geworden. Een Chinese concessie is bezig met mijnbouw waarbij jeugdige aidspatiënten als dwangarbeiders worden ingezet. Felix’ bange vermoedens wat betreft de doodsoorzaak van zijn zojuist begraven collega worden sterker.

RenévanRijckevorselRené van Rijckevorsel (1961) is journalist. Hij is sinds 2001 lid van de hoofdredactie van het weekblad Elsevier en sinds 2013 hoofdredacteur van het maandblad Elsevier Juist. Hij debuteerde met Tunis.

Deze thriller is een spannende aaneenschakeling van aanslagen, achtervolgingen en ontsnappingen in het rechteloze Zimbabwe. Omkoping, vriendjespolitiek, hebzucht en moord dreigen het te winnen van menselijkheid en waarheidsvinding.

Met behulp van ervaren locals, een paar vechtjassen die het bloed van dictator Mugabe wel kunnen drinken en een ouwe getrouwe van zijn naar het blijkt vermoorde grootvader, moet Felix het hoofd bieden aan een meedogenloze achtervolging door de jungle.

Dit levert een buitengewoon onderhoudende avonturenroman op die aan dimensie en realiteitswaarde wint door plaats en tijd van handeling. Daarbinnen lopen geen personages rond als Kuifje of James Bond, maar zowel bestaande personen als geloofwaardige romanfiguren in een actuele entourage.

Een thriller waarvan je de ontknoping niet wilt missen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.