Leerlinge doet het met docent

MeesterdealMarlen Beek-VisserMeesterdeal. ISBN 987-90-866-0312-1, 279 pagina’s, € 18,95. Arnhem: Uitgeverij Ellesy  2016

Vader, moeder en dochter worstelen met ongewenste en onverwachte relaties. De nood is hoog, maar is de redding nabij?

Eva van Lierop is zestien en heeft een vriendje. Hij heet Yannick, komt uit een beroerde thuissituatie en vindt sinds enkele maanden onderdak bij zijn vriendin. Haar ouders hebben hem gastvrij in hun huis opgenomen. Moeder Bo van Lierop werkt bij een telefonische hulpdienst. Vader Adam van Lierop dreigt werkeloos te worden omdat hij in zijn bedrijf boventallig is geworden.

Adam is niet de biologische vader van Eva. Omdat hij onvruchtbaar bleek, hebben ze gebruik gemaakt van een anonieme donor. Adam en Bo hebben het moment om Eva hiervan op de hoogte stellen voortdurend voor zich uitgeschoven. Tegen beter weten in hebben ze het tot nu toe voor haar geheim gehouden. Ze weet van niets.

Op een gegeven moment gaat Eva ’s avonds uit en blijft zelfs een nacht weg met het verhaal dat ze bij een vriendin zit. Maar zowel moeder Bo als vriendje Yannik komen er achter dat ze stapelverliefd is op de veertigjarige Sten Oudshoorn, een docent van haar school. Hij is ook waanzinnig gek op haar. Ze maken voortdurend geheime afspraakjes.

Tegelijkertijd verslechtert de relatie tussen Adam en Bo, want Adam wordt tezelfdertijd ontslagen, raakt aan de drank en verlaat elke dag het huis met onbekende bestemming. Tijdens haar sessies als telefonisch hulpverlener ontwikkelt Bo een speciale band met Emiel, één van de hulpzoekenden die steeds bij haar contact zoekt. Tegen alle regels in vertrouwt Bo hem haar gezinsproblemen toe.

Als de spanningen in huize van Lierop hoog oplopen, komt Eva er achter dat Adam niet haar biologische vader is. Wanneer Yannick merkt dat Eva hem de bons geeft vanwege haar favoriete docent, gaat hij zo te keer dat Bo hem het huis uitzet. Eva vindt het prima, zij wil alleen maar bij Sten zijn en dreigt haar ouders met van alles wanneer ze er een stokje voor willen steken.

Tot verrassing van de wanhopige Bo komt Emiel met een oplossing voor haar problemen aandragen. Dit kan niet telefonisch, dus regelt Bo een afspraak met Emiel op zijn woonboot.

MarlenBeekVisserMarlen Beek-Visser (1968) is auteur en manager bedrijfsvoering. Dit is haar tweede thriller, haar debuut Stem! werd genomineerd voor de Schaduwprijs.

De twee belangrijkst problemen waaromheen deze verrassende thriller is gecomponeerd zijn  de onmogelijke verhouding tussen leerling Eva en de veel oudere docent Sten Oudshoorn. Iedere lezer begrijpt van het begin af aan dat dit nooit feestelijk zal kunnen eindigen. Het andere betreft het verlangen van Eva om haar zaaddonor te leren kennen.

De schrijfster heeft in een prettig schrijftempo de problemen en de oplossingen van deze kwesties in een ingenieuze plot weten samen te brengen. Hierdoor kan de lezer rekenen op een verrassende ontknoping van dit Nederlandse familiedrama.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.