De vele gedaantes van de liefde

DewarenDaniël RoversDe waren. ISBN 978-90-2842-680-1. 191 pagina’s, €17,99. Amsterdam: Wereldbibliotheek 2017.

Drie vrienden kijken terug op de tijd dat zij zochten naar hun  ‘ware’.

Ricky, Ade en Bob ontmoeten elkaar op 18-jarige leeftijd in hun kennismakingstijd aan de universiteit van Nijmegen. Ze worden vrienden. Ze zijn uit heel verschillende milieus, gezinnen, steden en culturen afkomstig, maar de entree in Nijmegen vormt hun bindmiddel. Plus natuurlijk hun gretige drang om van dat nieuwe, zelfstandige leven iets bijzonders, iets moois te gaan maken. En bij dat mooie, daar zijn ze zeker van, zal de liefde een hoofdrol gaan spelen. Hun reis langs Cupido’s wegen vormt de rode draad van dit boek.

De drie studeren af en hun levens gaan verschillende kanten op. Ze zien elkaar niet vaak meer. Bob komt op het idee om het 20-jarig bestaan van hun vriendschap te vieren en elkaar in Nijmegen te ontmoeten. Drie bijna-veertigers zijn ze dan. Drie volwassenen met een geschiedenis, ook op het pad van de liefde. Over die geschiedenissen, van elk der vrienden afzonderlijk, gaat deze roman. Zo verschillend als de drie vrienden zijn, zo onvoorspelbaar verloopt hun leven.

DaniëlRoversDaniël Rovers (1975) studeerde Nederlands en wijsbegeerte in Nijmegen. Na een verblijf in Brussel woont hij sinds 208 in Amsterdam. Hij debuteerde in 2005 met de essaybundel Bunzing.  In 2010 verscheen zijn eerste roman: Elf, die werd opgenomen op de longlist voor de AKO-literatuurprijs 2010. Dit is de zesde titel van zijn hand.

Ricky, Ade en Bob mogen in hun studietijd gelijk-op volwassen worden, de manier waarop zij de paden der liefde betreden is bij de één bijna kinderlijk, bij de ander al lang niet meer. Daarin speelt hun ervaring een rol, maar ook hun karakter. De verlegen Ade kan tegenkomen wie hij wil, tot een vaste relatie wil het maar niet komen. En dat terwijl Bob en Ricky er vrolijk op los experimenteren en even zovele keren aan een gebroken hart lijden. Hun verhalen worden los van elkaar verteld. Ondanks dat de drie bevriend zijn, kruisen hun wegen elkaar nauwelijks op de zoektocht naar de ‘waren’.

Rovers hanteert zijn taal uiterst zorgvuldig,  fraai gestileerd en voorzien van mooie beeldspraken. Hij heeft oog voor detail en beschrijft de dingen met de pen van een fijnschilder.

De vrienden kijken tijdens hun reünie terug op hun vriendschap. Wat houdt die nog in? Wat is die nog waard als verjaardagen worden vergeten, afspraken niet worden nagekomen, telefoontjes ondanks toezeggingen niet worden gepleegd? Als ze aan elkaar even hoge eisen hadden gesteld als aan hun geliefden, waren ze allang niet meer bij elkaar geweest, concluderen ze ieder voor zich.

Maar ja, ze delen dat verleden, die tijd waarin het leven nog vol hoop zat, de hoop dat zij van een rups tot een vlinder zouden ontpoppen, of van een onooglijk eendje zouden uitgroeien tot een zwaan. En ze beleefden ooit een nacht waarvan ze niets wilden vergeten…

Geniet van deze roman, waarin liefde, verlegenheid en melancholie de hoofdrol spelen. Eigenschappen die iedereen zich uit zijn rupsentijd herinnert.

Mooi boek voor de lezer die weet wat weemoed is.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.