Bruiden voor Kaapstad

HetsuikervogeltjePauline Vijverberg – Het suikervogeltje. ISBN 978-90-5429-430-6, 318 pagina’s, € 19,99. Schoorl: Uitgeverij Conserve 2017.

Weesmeisjes op zoek naar een man in het Zuid-Afrika van de VOC.

De achttienjarige Ariaan zit in het Rotterdamse weeshuis. Ze droomt van avonturen in een ver buitenland, vooral nadat ze een opgezet suikervogeltje heeft gezien. En dan doet zich opeens een buitenkans voor. De VOC zoekt ‘bruiden’ voor de vele alleenstaande mannen in Kaapstad en acht meisjes melden zich aan, waaronder Ariaans jongere zusje Willemijn, die eigenlijk veel liever in Rotterdam blijft.

PaulineVijverbergDe Nederlandse auteur Pauline Vijverberg (1964) schreef eerder de historische roman Alexine. Ze woonde het grootste deel van haar leven in het buitenland en vestigde zich in 2000 in Johannesburg. Dit boek is faction, fantasie binnen een bestaande achtergrond met mensen die echt hebben bestaan.

Ariaan is de hoofdpersoon uit dit boek. We lezen over haar enerverende reis naar Kaapstad en hoe het haar en Ariane verder vergaat. Ze komt in aanraking met mensen met een andere huidskleur en vindt het onderscheid tussen de ‘rassen’ maar niets. Ze wil niets liever dan op voet van gelijkheid met iedereen omgaan, ook met een eventuele echtgenoot. Het zou zonde zijn het verdere verhaal van dit vlot geschreven boek dat lekker wegleest, ook vanwege de korte hoofdstukken, hier weg te geven. Niets is namelijk leuker dan alles zelf te ontdekken als lezer.

Wel kan ik zeggen dat het boek interessante informatie bevat over het eind van de zeventiende eeuw. Over Rotterdam in die tijd en over de bootreis naar Kaapstad die toen best een hachelijke onderneming was. Er vergingen nogal wat schepen in die tijd en ook de scheurbuik eiste zijn tol.

Het overgrote deel gaat over het verdere leven van Ariane (en soms ook van Willemijn) in Zuid-Afrika. Onlangs alle soms forse tegenslagen voelt ze zich er thuis en wil ze niet meer terug naar Rotterdam.

Geslaagde faction. Een mooie historische roman die je met plezier leest en er nog wat van opsteekt ook.

Dit boek is op 22 maart 2017 tevens besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand is onder de recensie aan te klikken.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Geschiedenis. Bookmark de permalink.