Audrey, bij leven een legende, na haar dood een smet

HetgeheimvanAudreyHMiriam Guensberg – Het geheim van Audrey H. ISBN 978-94-6297-037-3, 253 pagina’s, €18,50. Amsterdam: De Kring 2017.

Oude vriend onthult geheim van Audrey Hepburns ‘foute ouders’.

De Tweede Wereldoorlog staat op punt van uitbreken. Felix van Buuren is nog een kind als zijn ouders hem ‘droppen’ bij opa Franz Wolf. Zij gaan naar de VS, Felix blijft bij opa, zal diens naam aannemen en hij mag niemand vertellen dat hij joods is. Felix Wolf is geboren. Hij mist zijn ouders erg, al heeft hij het heerlijk bij opa. En dan, als hij 11 jaar is, ontmoet hij Audrey Hepburn, een buurmeisje, ook 11 jaar. Vanaf die dag is Felix verliefd op haar en, al wordt die liefde nooit beantwoord, dat zal hij altijd blijven. Ze worden vriendjes, dat wel. Audrey is Felix’ bosmeisje met hertenogen en ze zoekt troost bij Felix en opa Frans omdat ze verdrietig is over de ruzies tussen haar moeder en haar grootvader. Ook mist ze haar vader, die in Engeland is. Audrey weet niet dat daddy in de gevangenis zit.

Felix kijkt terug op de oorlogsjaren en zijn kinderliefde voor Audrey, nadat een medewerkster van het Airborne Museum hem gebeld had met de vraag of híj misschien meer kon vertellen over Audrey en haar moeder Ella van Heemstra en over de tijd die Felix met Audrey had doorgebracht. Felix wil niet alles wat hij weet prijsgeven. Want zowel hij als Audrey is getekend door de keuzes die hun ouders hebben gemaakt. Hij zag zijn ouders naar Amerika vertrekken. Audreys ouders waren actief lid van de BUF, de British Union of Fascists. Die beweging had nauwe banden met de Duitse Wehrmacht en de beweging was geïnspireerd op de ideeën van Hitler en Mussolini. Dat was ook de reden dat Audreys vader in de gevangenis zat. Het meisje wist daar niets van af, al mopperde ze regelmatig op moeders rare vrienden.

MiriamGuensbergMiriam Guensberg (1950) is filosofe en schrijfster. Haar werk stond meerdere malen op de longlist van de Libris Literatuur Prijs.

Het verhaal van Felix Wolf is een roman, gebaseerd op historische feiten. Wolfs grote liefde voor zijn jeugdvriendinnetje is vol tederheid beschreven. Toch heb ik enige moeite met de ophef over het feit dat Wolf een ‘tragisch geheim over Audreys besmet verleden’ openbaart. Ook de ondertitel een stralende ster met een donker verleden wijst in de richting van fouten die nooit zijn opgebiecht.

Maar Audrey Hepburn werd in 1929 geboren. Al voor de oorlog, die uitbrak toen zij elf jaar oud was, waren haar ouders lid van de BUF. Is het lidmaatschap van de BUF, de omgang van moeder Ella met Wehrmachtofficieren dan onderdeel van een ‘besmet verleden’ van de wereldberoemde filmster? Nee. Want Audrey Hepburn is dan nog veel te jong om fascistische sympathieën te hebben.

Dat zij op volwassen leeftijd nooit uitgebreid gesproken heeft over deze zaken, in interviews zelfs suggereerde dat zij zich verwant voelde met Anne Frank en bij het verzet had gezeten, wijst op een gêne voor de daden van haar ouders. Ze is opgegroeid in de schaduw van andermans donker verleden. Tragisch, maar waar.

Een boeiend boek, zeker voor Hepburn-fans. Maar trek die rellerige sluier van dit boek af. Het doet kind Audrey Hepburn onrecht.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.