Bomgordels voor kinderen

schaduwkinderenLinda JansmaSchaduwkinderen. ISBN 978-94-610-9270-0, 400 pagina’s, € 15,00. Laren: De Crime Compagnie 2017

Fanatieke moslims leiden verweesde vluchtelingen op tot zelfmoordterroristen.

Jules Declerck is een jonge officier van Justitie die geconfronteerd wordt met moslimterreur. De eerste aanslag lijkt mislukt. Een kind en een oudere man komen om als in hun auto een bomgordel ontploft. Zij zijn de enige slachtoffers. Niet lang daarna wordt weer een aanslag gepleegd. Een jongen blaast zichzelf op. Ditmaal zijn er vele doden en gewonden. Er wordt een verdachte imam opgepakt, maar die zwijgt als het graf.

Declerck probeert haar werk zo effectief en nuchter mogelijk te doen, maar wordt achtervolgd door een jeugdtrauma. Haar broer Remi vermoordde 20 jaar geleden haar vader en zit een gevangenisstraf uit. Haar moeder is met de noorderzon vertrokken. Jules was toen 12 jaar. Ze werd opgevoed door een oom en tante. Broer Remi zal eertijds vervroegd vrijkomen. Ondertussen kan Jules maar moeilijk los komen van haar ex Harry Simones, een rechtbankverslaggever die zich graag met haar werk bemoeit. Hij heeft contact met moslimjongeren die bij hem in de buurt rondhangen.

Het wordt duidelijk dat er meer aanslagen te verwachten zijn en Declerck wordt persoonlijk bedreigd.

lindajansmaLinda Jansma (1967) schrijft psychologische thrillers waarbij zij zich graag baseert op de maatschappelijke werkelijkheid. In 2011 won ze de Schaduwprijs. Schuilplaats werd uitgeroepen tot Beste Vrouwenthriller van 2013 en haar Kwetsbaar stond op de longlist van de Gouden Strop.

Dit eerste deel van de trilogie Cirkel van het kwaad en baseert zich ook op de actuele werkelijkheid. Gelukkig werd ons land tot op heden gespaard voor aanslagen zoals die in Jansma’s nieuwe thriller voorkomen, maar zulke terreur zou hier zomaar werkelijkheid kunnen worden.

Schaduwkinderen zijn weeskinderen die zonder verleden leven in de schaduw van het geweld dat ze wanhopig hebben geprobeerd te ontvluchten. Het zijn gebroken kinderen die men gemakkelijk kan omvormen tot een moordwapen. Omdat Jules Declerck ook met een dergelijk verleden kampt, is zij bij deze geslachtofferde moordenaars extra betrokken. En ook haar ex-partner Harry is zeer begaan met zowel het trauma van Jules als ook met een Arabisch buurjongetje dat zich probeert te ontworstelen aan zijn radicaliserende straatvriendjes.

Zowel Jules als Harry zijn bereid onverantwoorde risico’s te lopen om de activiteiten van een gehaaide Iman te stoppen. Deze runt een privé-moskee alwaar  labiele moslimjongentjes  worden overgehaald om met behulp van een bomgordel een plek bij Allah te verwerven.

Dit is een fascinerend boek. Het biedt vanaf de eerste bladzijde een spannend relaas van wat er kan gebeuren als extremisme, woede en angst mensen in hun greep krijgen.

Meeslepende thriller op het scherp van de snede.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.