Maffiabazen en drugsbaronnen

americandesperadoEvan Wright & Jon Roberts – American Desperado. Vertaald uit het Engels (American Desperado) door Robert Neugarten. ISBN 978-90-214-0178-2, 540 pagina’s, € 22,50. Amsterdam / Antwerpen: Uitgeverij Q 2016.

Een leven lang afpersen, moorden, smokkelen, vluchten, vechten en hoererij in de georganiseerde misdaad.

Jon Roberts kwam in 1948 ter wereld als John Riccobono. Zijn vader werd als maffiabaas de VS uitgezet, maar zoon Jon bleef als twaalfjarige jongen in Amerika achter. Hij had van zijn vader toen al genoeg geleerd om gedurende  zijn leven voor ongeveer 15 miljard dollar aan drugs te kunnen smokkelen, een spoor van moorden en verminkten achter zich te laten en slechts drie jaar gevangenis op te hoeven knappen. Hij stierf in 2011 aan darmkanker.

evenwrightEvan Alan Wright (1966) schreef boeken over subculturen zoals Rolling Stone en Vanity Fair. In American Desperado beschrijft hij met behulp van de hoofdpersoon Jon Roberts het ultieme gangster-leven dat deze leidde.

Vanaf het moment dat hij getuige was van een moord van zijn vader op een automobilist die niet snel genoeg ruimte gaf, meent hij te weten hoe de wetten van wereld in elkaar steken. Misdaad loont en als je het stevig en verstandig aanpakt hoef je niet bang te zijn dat je gepakt wordt. En als het eens tegen zit, moet je niet zeuren. Dit boek laat helaas zien dat Roberts met deze opvattingen een dergelijk leven kon leiden.

jonrobertsHet begint in New York waar hij als aankomend maffialid een geliefde hobby heeft, namelijk mensen beroven. Als hij deze liefhebberij zo ontwikkelt dat zelfs maffialeden het moeten ontgelden wordt de grond te heet onder zijn voeten en vlucht Jon naar Miami. Daar zet hij een nieuw misdaadsyndicaat op. Hij komt in contact met Cubaanse gangsters en ook, wat nog belangrijker is, met leden van het Colombiaans drugskartel dat zetelt in Medellin. Het blijkt dat de Colombianen Roberts en zijn vriendjes heel goed kunnen gebruiken in het transport van cocaïne naar de Verenigde Staten.

Hoewel de lezer op schokkende wijze geconfronteerd wordt met keiharde en mensonterende acties waarbij veel slachtoffers vallen, geeft dit fascinerende boek een goed inzicht hoe in de laatste decennia van de vorige eeuw de war on drugs zich ontwikkelde. Het is ronduit verbijsterend op welke wijze  er voor vele miljarden aan verdovende middelen onder de ogen van de autoriteiten kon worden gesmokkeld.

Het is een levendig verteld verhaal dat af en toe ook erg hilarisch is. Bijvoorbeeld als Colombianen, Cubanen en Italianen met elkaar moeten samenwerken en er sprake is van een botsing van gangster-culturen. Bij het sluiten van vriendschap willen de meesten hun sportwagen of machinegeweren laten zien of tonen vrouwen op de bank hun tieten en beginnen elkaar te beffen, maar Albert nam je mee naar een kamer alwaar hij in gezelschap van zijn moeder wees op een gouden gewaad van dertig duizend dollar voor de heilige Lorenzo.

Indrukwekkend boek over georganiseerde criminaliteit.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Misdaad. Bookmark de permalink.