Koekje van eigen deeg

vergeetmenietLuana Lewis – Vergeet me niet. Vertaald uit het Engels (Forget me not) door Danielle Stensen. ISBN 978-90-234-2658-5, 288 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Cargo 2016.

Nagelbijtend langzaam worden na de eerste moord ook andere rekeningen vereffend.

De thriller telt zeven hoofdpersonen. De belangrijkste is Vivien. Zij wordt met een hoofdwond dood aangetroffen door Rose, haar moeder die verpleegster is in de zuigelingenzorg. Nadat eerst aan zelfmoord wordt gedacht zijn er steeds meer aanwijzingen dat Vivien is vermoord. Zij was getrouwd met Ben, een zakenman die veel van huis is. Ben en Vivien hebben een dochtertje van acht jaar, Lexi. De zesde personage in het drama is Cleo, een oude schoolvriendin van Vivien en ex van Ben. Tenslotte is er Isaac, de chauffeur en vertrouwenspersoon van de familie. Misschien moet als achtste speler in het spel Brigadier Cole worden genoemd. Zij leidt het onderzoek naar de dood van Vivien. Allen hebben een beroerd karma en dientengevolge met zich zelf en anderen het nodige te stellen.

Het verhaal wordt verteld vanuit grootmoeder Rose die als ik-persoon fungeert. Gaandeweg wordt de lezer vergast op een waslijst van narigheid: geboortetrauma’s, gebrek aan moederliefde, abortus, onvruchtbaarheid, obesitas, onbeantwoorde liefdes, mislukte carrières, disloyaliteit naar ouders, kindermishandeling en verder jaloezie en achterdocht in het algemeen. Bijna iedereen heeft wel een reden om de ander op zijn minst heel stevig te wantrouwen of het leven zuur te maken.

luanalewisLuana Lewis (1970) werkt als klinisch psycholoog en schreef eerder twee non-fictieboeken. Dicht bij mij was haar thrillerdebuut. In dit boek slaagt ze er in de genoemde personen tergend  traag tot hun kwetsbaarheid te veroordelen. Wat betreft Vivien tot de dood erop volgt. Hoewel zij direct aan het begin door haar moeder dood in de badkamer wordt aangetroffen, speelt Vivien via flash backs een wezenlijke partij mee in de onderling behoorlijk verstoorde menselijke verhoudingen.

Natuurlijk roept de figuur van Cleo, de jaloerse jeugdvriendin van Vivien als ook de verbitterde ex van Ben gemakkelijk spanningen op. Maar ook de relatie tussen Rose en haar dochter Vivien is zeer problematisch. Verder meent iedereen het beter te weten hoe Lexi na de dood van haar moeder moet worden opgevangen. Men maakt elkaar uit voor kindermishandelaar. De mannelijke spelers Ben en Isaac zijn eenzame figuren die worstelen met hun bestaan. Zelfs brigadier Cole heeft het moeilijk, want ze kan maar moeilijk in het reine komen met de moord op haar zus.

Lewis schreef een prachtige thriller met een fraai oplopende spanningsboog en tot het einde toe onverwachte, schokkende wendingen.

Mooie roman die de fijnproevers van het genre beslist zal bekoren.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.