Bommel vindt het buskruit uit

tom-poes-en-het-tijddeurtje-omslag-heer-bommelDick Matena – Tom Poes en het tijddeurtje (reguliere softcover uitgave). ISBN 978-90-792-8774-1, 48 pagina’s, € 8,95. Leens (Groningen): Personalia.

Oud Bommelverhaal opnieuw, als ballonstrip, uitgebracht.

Al in 1954 verscheen Marten Toonders verhaal Heer Bommel en het vereeuwen in de krant. In 1958 kwam er een boekje van uit dat je kreeg in ruil voor twaalf waardepunten van een inmiddels lang verdwenen koffiemerk. Sindsdien is het nog enkele keren onder verschillende titels en in diverse bewerkingen uitgebracht.

DickMatenaDeze bewerking is van de hand van de begaafde tekenaar en cartoonist Dick Matena, gepokt en gemazeld in de Toonder Studio’s en vaak bestempeld als Toonders opvolger. Matena illustreerde de door de vele Bommelfans hogelijk gewaardeerde Bommelglossy (1912) en schreef en tekende geheel in Toonderstijl Tom Poes en de Pas-Kaart (2014). Ook maakte hij zeer geslaagde beeldromans van het werk van onder andere Willem Elsschot, Gerard Reve en Jan Wolkers.

 

In dit verhaal ontmoeten Tom Poes en Heer Ollie de uit de middeleeuwen afkomstige Baron Everhart, met wie hij in een opwelling van kasteel ruilt.  Via een tijddeurtje belanden ze middenin de twisten tussen de ‘hoogbrauwen’ en de ‘laagbrauwen‘ (met een knipoog naar het Engelse highbrow en lowbrow. Bommels eigenwijze gedrag zorgt ervoor dat hij de aandacht trekt, wat levensgevaarlijk is. Uiteindelijk weten de vrienden weer terug in hun eigen tijd te komen en loopt het, als altijd, af met een door Joost verzorgde eenvoudige, doch voedzame maaltijd.

bommel-tijddeurtje-2Na de afloop lezen we nog van alles over middeleeuwse kastelen, waaronder het Muiderslot. Er staat interessante informatie over het restaureren ‘in stijl’ en ‘nieuw rijken’, waartoe uiteraard ook Bommel gerekend moet worden.

Kaasje voor de Bommelliefhebbers, maar het verhaal had best nog wat langer moeten zijn.

 

Tevens verscheen er ook een Muiderslot-editie, exclusief verkrijgbaar bij het Muiderslot, met een ander einde en een andere omslag.

Dit boek is tevens besproken in het radioprogramma Puur Cultuur van 11 januari 2017. De tekst kunt u hier aanklikken.

Oeps. Ook een recensent is maar een mens. Ik ging opeens in de fout door het over MateRna te hebben in plaats van over Matena. Waarom? Geen flauw idee. Excuses Dick. Ik neem me voor het nooit meer te doen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Stripboek. Bookmark de permalink.