Cold case wordt daders fataal

boekderspiegelsEugen O. Chirovici – Boek der Spiegels. ISBN  978-94-005-0733-3, 320 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: A.W. Bruna 2017.

Doodgeknuppelde professor laat spoor van slachtoffers en daders na.

In 1987 wordt professor Joseph Wieder, beroemd psycholoog, ’s morgens vroeg dood gevonden door zijn klusjesman Derek Simmons. Hij is in de nacht in zijn woonkamer dood geslagen met een honkbalknuppel. Er wordt in eerste instantie niets vermist. Het lijkt er op dat de dader de sleutel van het huis had. Niet alleen Derek heeft een sleutel, maar ook de eminente studente Laura Baines en haar vriend Richard Flyn, die is aangesteld om de grote bibliotheek van de professor te digitaliseren. Het onderzoek levert echter geen serieuze verdachten op, want iedereen heeft een alibi. De politie is weer een cold case rijker.

Een kwart eeuw later stuurt Richard Flynn de opzet voor een manuscript naar literair agent Peter Katz. Hierin kondigt hij aan het mysterie rond de moord op Joseph Wieder op te zullen lossen. Kort daarop sterft Flynn en het lijkt er op dat hij het geheim van de moord in zijn graf heeft meegenomen. Peter Katz laat het er echter niet bij zitten en gaat op onderzoek uit. Waar is de rest van het manuscript van Richard? Heeft de recherche destijds bewust of onbewust fouten gemaakt? Hadden de bezitters van de sleutel wel een sluitend alibi? Bovendien blijkt na de moord wel degelijk iets verdwenen: een manuscript waar professor Wieder in het geheim aan werkte. De zaak komt in een stroomversnelling als een zekere Frank Spoel, een ter dood veroordeelde gevangene, de moord bekent.

eugenchiroviciEugen Ovidiu Chirovici (1964) werd geboren in Transsylvanië in een Roemeens-Hongaars-Duits gezin. In het najaar van 2015 verscheen dit eerste Engelse boek van zijn hand, dé uitgeefsensatie van de Frankfurter Buchmesse.

Niet alleen Peter Katz probeert met erg wisselend succes te achterhalen wat zich in 1987 precies heeft afgespeeld, maar ook Roy Freeman, één van de destijds betrokken politiemannen, raakt geïnteresseerd. Langzamerhand wordt duidelijk dat alle betrokkenen een buitengewoon gecompliceerde relatie hadden met professor Wieder. Ook komt naar boven dat Joseph Wieder nogal wat vijanden had en een wat minder innemende persoon was dan aanvankelijk gedacht werd.

Gaandeweg blijkt dat geen enkel alibi meer is vol te houden en bewezen kan worden dat alle personages in de avond en nacht van de moord de professor met een bezoek hebben vereerd.

Dit is een verrukkelijke detective. De schrijver bouwt de plot rustig op waardoor de lezer zich vertrouwd kan maken met de dramatis personae. Daarbij wisselt per hoofdstuk de ik-persoon. Zo raakt men wegwijs in het gecompliceerde mysterie rond deze cold case.

Als de oplossing van de moord haar beslag gaat krijgen, zullen de hersenen der lezers kraken.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.