Beklemmende strijd tegen terroristen

importPieter Aspe – Import. ISBN 978-90-223-3243-6, 320 pagina’s, € 21,99. Antwerpen: Manteau  2016.

Vlaamse politie jaagt op wapenhandelaren, sluipschutters en IS-strijders om een fatale aanslag te voorkomen.

Commissaris Pieter van In heeft het direct al behoorlijk druk met vijf lijken. Het lichaam van een wapenhandelaar wordt op het strand aangetroffen en in een appartementencomplex zijn vier slachtoffers te betreuren. Het is het werk van twee moordenaars, maar elk spoor ontbreekt. Korte tijd daarna wordt in de bossen één van deze twee Russische killers door een onbekende sluipschutter omgelegd. De ander van het duo weet aan de kogels te ontsnappen en is vervolgens onvindbaar.

Terwijl Van In aan de politie van Brugge leiding geeft aan de opsporing krijgt hij van zijn Brusselse superieuren ongevraagd de hulp van Hakim, een Syrische vluchteling die voor de Europese veiligheidsdienst werkt.

Ondanks het feit dat de verdwenen Rus een spoor van gijzelingen, moorden en berovingen achter zich laat, lukt het niet de crimineel te grijpen. Gaandeweg zijn er echter steeds meer aanwijzingen dat de Russen slechts huurmoordenaars waren in dienst van een terroristennetwerk van IS. Er wordt kennelijk een grote aanslag voorbereid.

pieteraspePieter Aspe (1953) is een gerenommeerde Vlaamse schrijver van inmiddels 39 politieromans. In al deze boeken figureert de kleurrijke Pieter van In als inspecteur en later commissaris van politie met aan zijn zijde zijn echtgenote, officier van justitie Hannelore Martens. Guido Versavel is zijn beste vriend en collega. Van In is berucht om zijn uitbundige Bourgondische leefstijl. Roken, eten, drinken en seks strijden regelmatig om de hoofdprijs.

In dit boek gaat het er buitengewoon realistisch aan toe. Het kan niet anders of Aspe heeft zich laten inspireren door de terreur waar ook België de laatste tijd flink onder te lijden heeft gehad.

Het wordt steeds duidelijker dat de verschillende misdadige activiteiten het werk zijn van terroristencellen in geheel België. De schrijver slaagt erin fictie en feiten zodanig met elkaar te verweven dat de dreiging van een verschrikkelijke terreuraanslag en alle inspanningen om deze te voorkomen uiterst beklemmend worden beschreven.

Met name is dit het geval wanneer men in Brussel een safe house voor jihadstrijders binnenvalt en honderden gewapende moslims hun solidariteit tonen. De agenten die zich waagden in deze no go area moeten voor hun leven vrezen.

Behalve een aantal gewelddadige scenes ontwikkelt de plot zich erg opwindend en verrassend. Zowel de politie als de terroristen maken regelmatig menselijke fouten of hebben soms domweg met pech te kampen. En wie is de mol waardoor het de politie voortdurend aan slagkracht ontbreekt? De afloop is tot op de laatste pagina’s onzeker.

Deze zeer geslaagde roman is een aanrader voor iedereen die belangstelling heeft voor de wereld waarin wij leven.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.