Youp is er weer

hartYoup van ’t Hek – Hart. ISBN 978-94-004-0642-1, 198 pagina’s, € 9,99. Amsterdam: Thomas Rap 2015.

Jaarlijkse bundel met columns, voorafgegaan door een verslag over Youp van ’t Heks medische problemen en hartoperatie.

Het vorige boek van Youp van ’t Hek was nauwelijks uit de populaire cabaretier eind vorig jaar zijn voorstellingen moest afbreken vanwege gezondheidsproblemen. Daardoor moest hij ook stoppen met zijn wekelijkse columns in HRC Handelsblad. Eind december onderging hij een hartoperatie. Na zijn herstel hervatte hij begin dit jaar na bijna drie maanden zijn columns en wat later ook zijn optredens.

In zijn voorwoord legt de auteur uit waarom hij moest stoppen met schrijven. Luiheid? Nee hoor. Gedoe met mijn rikketik. Daarom heet dit boekje ook Hart. Net als het extra verhaal dat over de periode voor en na de hartoperatie gaat. Zes bypasses rijker en tien kilo lichter voel ik me als herboren. Hij voelt zich nu gelukkig weer prima en drinkt op de dokters die mij geopereerd hebben en op hun collega’s dier er nu voor zorgen dat het niet weer kan gebeuren.

youpvanthekYoup van ’t Hek (1954) is misschien wel de populairste cabaretier van Nederland. Sinds 1988 schrijft hij elke zaterdag een column in NRC Handelsblad. Jaarlijks worden deze columns gebundeld.

Voorafgaand aan de columns doet Youp uitgebreid verslag van wat hem is overkomen. Op de manier waarop we hem kennen relativerend. Wat ik me vooral herinner is dat de verpleger op de uitslaapkamer met diep in de nacht aanbood mijn haar te knippen….Welk haar? Vroegen mijn kinderen later. Het duurde vrij lang voordat de goede diagnose was gesteld. Eerst kon men niets vinden. Gelukkig vond hij een aardige puzzeldokter die niet op gaf en hem naar een cardioloog verwees. Na de operatie sprak een van de cardiologen monter en optimistisch: Nog even en uw man is weer geheel de oude. Waarop mijn vrouw heel zachtjes zei: Dat hoeft nou ook weer niet.

In de columns vaart Van ’t Hek als vanouds uit alles en iedereen die daar volgens hem aanleiding toe geeft. Burgemeester Eberhard van der Laan die tijdens Sail Amsterdam de Chileense martelboot Esmeralda bezoekt. De frauduleuze fiscale constructie Vrienden van de Nierstichting. De hoogbejaarde beroepschagrijnen Johan Derksen en Ben de Graaf die hem doen denken aan Waldorf en Statler (maar dan zonder humor). De Hongaarse cameravrouw die rennende vluchtelingen tackelde opdat ze betere beelden kon schieten. Het voorval werd een paar keer herhaald, Gelukkig ook nog in slow motion. Had er graag een verslag van Jack van Gelder bij gehoord. Het tragische warhoofd Wim van de Camp. Is hij al onder behandeling van een psychiater? Saldo van der Laan en Joop Muntenman, de graaiers van FC Rente.

En zo kan ik nog tijden doorgaan. Wat is erger voor een BNner. Beledigd te worden door Youp of niet door hem genoemd te worden net als vroeger bij Wim Kan.

Uiteraard besteedt Van ’t Hek aandacht aan het overlijden van Johan Cruijff. Hij citeert uitvoerig Godfried Bomans: Johan Cruijff doet in zoverre aan een engel denken dat ook een engel niet aan zwaartekracht onderhevig is. Een ontroerend stuk.

Het boekje wordt afgesloten met een bijdrage aan het studenteblad Propria Cures over (niet) studeren. Ooit zei een moeder van een gesjeesde vriend dat zijn studententijd verloren tijd was geweest. Zonde van de tijd en zonde van het geld. Zo’n trut dus. Spinaziekut met weerhaken noemden we zo’n tennissende muts vroeger. Hij steekt de aankomende studenten een hart onder de riem. Probeer er een beetje achter te komen hoe het in de liefde zit en bel, app of sms zo min mogelijk met je ouderlijk huis. Alleen als je geld nodig hebt. Ontdek hoe het zit. Vreet jezelf regelmatig op van spijt, frustratie en andere zaken. Word je moe van jezelf! En als je wilt uitslapen ga je naar een wedstrijd van Ajax. Mooi toch?

Fijn dat het weer goed met Youp gaat. Ook voor zijn vele lezers.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Columns, Humor. Bookmark de permalink.