Lekker wijntje?

omfietswijngidsNicolaas Klei – Omfietswijngids 2017. ISBN 978-90-5759-826-5, 432 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: Podium 2016.

Wijnadviezen van een kenner.

Nederlanders zijn langzamerhand aardige wijndrinkers geworden. Maar dat betekent niet dat ze daarmee nu ook wijnkenners zijn. Nog te veel bocht wordt aangeschaft dat niet te drinken blijkt te zijn. En dat is helemaal niet nodig, want we hebben Nicolaas Klei met zijn jaarlijkse Omfietswijngids.

NicolaasKleiNicolaas Klei (1961) is niet alleen wijnliefhebber, hij wil zijn kennis graag met anderen delen en schrijft elk jaar een nieuwe Omfietswijngids, nu al voor de zestiende keer. Inmiddels ‘verkocht’ hij meer dan een half miljoen boeken. Samen met conculega Harold Hamersma schreef hij het Handboek voor de moderne wijnliefhebber.

Dit jaar bevat de gids 2314 wijnen, geproefd in juni, juli en augustus en geprijsd tussen € 2,39 en € 79. Dat is iets minder dan vorig jaar. Het opschrijven van zijn bevindingen, wat de proever met veel humor doet, maar vooral het publiceren daarvan, is niet van enig risico ontbloot. Wegens wat kritische kanttekeningen over weggietwijn ben ik ooit bijna met een blok beton aan de voeten in een ceo-visvijver verdwenen, dus vertel mij wat over het perfide grootkapitaal.

Zoals altijd presenteert Klei de wijnen per supermarkt / wijnhandel in alfabetische volgorde. Vergeleken met vorig jaar zijn de Aldi en Deen afgevallen en zijn er geen nieuwe ketens bijgekomen. Per leverancier worden eerst de verschillende topwijnen genoemd. Daarna treft u  de wijnen gerangschikt naar kleur (wit, rosé en rood) aan en vervolgens alfabetisch per land, van Argentinië tot Zuid-Afrika. Daarna komt de waardering, in flesjes. Kan ermee door is niet goed genoeg voor deze gids. Een wijn moet tenminste ‘ruim voldoende’ zijn. In de toelichting op de waardering lezen we bijvoorbeeld termen als zachtfruitig. Dat heel veel wijnen niet meer commentaar krijgen dan ‘zachtfruitig’, ‘frisfruitig, ‘fruitig en kruidig’ is, omdat ze niet meer zijn dan domweg dat. Meer zit er niet in. Omfietswijnen krijgen een speciaal pictogram, een rondje met een fiets er in. Achter in het boek staan diverse lijstjes met topwijnen en het boekje wordt afgesloten met het onontbeerlijke register.

Voor Klei heeft wijn niets sacraals, het moet gewoon lekker zijn. En als dat niet het geval is laat hij dat in vrolijkmakend proza weten: Fruit met wat hout en de zomerse vrolijkheid van armoedige eenzaamheid in een gehorig flatje.

Geurt naar een afgebeuld hotelzeepje.

Meurt net zo wee en futloos als gewone Freixenet. Pak de Pere Ventura die ernaast staat.

Geen dikdoenerij, maar recht voor zijn raap.

Leg deze gids naast de aanbiedingenfolder van uw favoriete winkel en u kan weinig gebeuren.

De aanschafprijs hebt u er zo uit.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.