Milieuactivist vermoord

moordvriendenNele Neuhaus – Moordvrienden. Vertaald uit het Duits (Mordsfreunde) door S. Hoving. ISBN 978-90-214-0208-6, 328 pagina’s, € 19,99. Amsterdam / Antwerpen: Uitgeverij Q 2016.

Moet de moordenaar van een eco-caféhouder in eigen kring worden gezocht?

In een dierentuin wordt een hand gevonden. Wat later een voet. Tenslotte de rest van het lichaam dat verder intact is. Het blijkt om de charismatische milieuactivist Hans-Ulrich Pauly te gaan. Deze heeft als docent en als beheerder van een eco-café een grote groep jonge aanhangers om zich heen verzameld. De meisjes zijn idolaat van hem en de jongens volgen hem als trouwe honden. Als zijn overlijden bekend wordt rouwen de meiden, maar de jongens worden actiever dan ooit. Ze beheren in de kelder van het café een hightech computer en internetcentrum. Ze laten lekken dat Pauly in verband met een omstreden voorstel om een weg door natuurgebied aan te leggen grote fraude op het spoor was. Door voorkennis hebben allerlei vooraanstaande burgers waardeloze stukken grond gekocht waarover naar nu blijkt het tracé van de nieuwe weg moet gaan lopen. Pauly heeft gedreigd alles openbaar te maken en dus zijn er nogal wat verdachten in deze moordzaak. Wie wilde hem de mond snoeren? De rechercheurs Oliver von Bodenstein en Pia Kirchhoff zitten er bovenop.

neleneuhausNele Nauhaus (1967) brak in 2010 door met haar thriller Sneeuwitje moet sterven. Daarna volgden nog een aantal boeken, waarin steeds de hoofdrollen zijn weggelegd voor het duo Bodenstein en Kirchhoff.

In deze thriller is het een heel karwei om alle verdachten in beeld te krijgen. Niet alleen staan de speculanten onder verdenking, maar ook het privéleven van de omgebrachte Pauly wekt professionele aandacht bij de politie. Zowel zijn ex als zijn huidige partner zijn erg belust het lijk van de activist kaal te plukken. Er blijkt namelijk nogal wat geld te halen en zo kunnen nog twee verdachten worden toegevoegd. Zeker als het huis van Pauly in vlammen opgaat om verzekeringsgeld op te strijken.

Ondertussen houden Bodenstein en Kirchhoff steeds meer de jonge aanhangers in de gaten. Want hoe komen zij aan de wetenschap dat er sprake was van voorkennis bij de speculanten? Hebben zij ook financiële belangen? En spelen allerlei erotische verlangens misschien ook een rol? De juist gescheiden rechercheur Pia Kirchhoff raakt hierin trouwens ook verstrikt en begint voor twee verdachten liefdevolle gevoelens te koesteren.

Het onderzoek komt in een stroomversnelling als een van de jongens wordt vermoord. Moet de killer van Hans-Ulrich Pauly misschien onder de jongelui worden gezocht?

Bloedstollende krimi met een geraffineerde plot.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.