MH17 overlevenden moeten verder

vogelvluchtJoke Verweerd – Vogelvlucht. ISBN 978-90-239-9687-3, 351 pagina’s, € 19,00. Zoetermeer: Mozaïek 2016.

Jonge vrouw ‘die in de MH17 had kunnen zitten’ zoekt houvast na de ramp.

Matthy werkt op Schiphol in de beveiliging. De ramp met de MH17 raakt haar persoonlijk, want zij zou samen met haar vriendin Annis met deze vlucht via Kuala Lumpur naar Indonesië reizen. Omdat ze prioriteit gaf aan de plannen van haar vriend Sweder om met hem en zijn twee zoons te gaan kamperen ging ze uiteindelijk niet mee. Annis komt om wanneer het vliegtuig boven Oekraïne door de Russen of hun handlangers wordt neergeschoten, waardoor Matthy zich schuldig voelt. Tot overmaat van ramp gaat het kamperen niet door, want Sweders ex gebruikt de gezondheid van één van haar zoons om hem weer in te palmen.

Een lichtpuntje is de komst van Boet, de broer van Annis, om de zaken van zijn overleden zuster te regelen. Ook krijgt zij contact met Sweders andere zoon. Uiteindelijk heeft ze genoeg van Sweders halfslachtige houding en geeft ze hem de bons.

 

SONY DSC

SONY DSC

Joke Verweerd (1954) debuteerde in 1983 met een kersgedichtenbundel. Na een aantal gedichtenbundels en korte verhalen wilde zij graag een roman schrijven. Een roman moet aanzetten tot nadenken. In het verhaal moet de lezer zijn eigen vragen tegen komen en dus op zoek gaan naar antwoorden. Een roman is geen to-do lijstje, maar ik vind het mooi als een verhaal therapeutisch werkt. Ik bouw graag aan de hand van ontdekkingen.

Haar romandebuut De Wintertuin verscheen in 1995 en sindsdien schreef ze een groot aantal romans en novelles. Ze was van 1997 tot 2009 voorzitter van de protestants-christelijke auteursvereniging Schrijvenderwijs en kreeg twee keer de publieksprijs voor het beste Christelijke boek. Ook schreef ze driemaal het actieboek van de Christelijke Boekenbranche.

Matthy blijft maar piekeren en in de put zitten. Toch zijn er ook wel lichtpuntjes, zoals de zwangerschap van haar zus Hilly en een nieuw bezoek van Boet. Die wil met een wederzijdse vriend Raf mee op een humanitaire missie naar Oekraïne om zo te proberen naar de plek te gaan waar het vliegtuig met zijn zus is neergestort. Ook Matthy gaat mee.

Het is een reis vol avontuur, waarin ze fascinerende mensen ontmoeten. Krijgt Matthy de kans op een nieuw begin, waar ze eigenlijk steeds naar op zoek is na het traumatische verlies van Annis?

Het boek leest goed weg, behalve de mijns inziens te lange stukken over het gemiep en gepieker van Annis. Daar zat althans ik niet op te wachten. De sfeer is over het algemeen positief. Voor Haarlemmermeerders is er een leuk extraatje, de veel herkenning van veel vertrouwde plaatsen. Zo nu en dan kun je merken dat de levensbeschouwing van de auteur de kop op steekt, maar dat blijft vrij bescheiden.

Bij vlagen ontroerend boek.

Aan dit boek is op 30 november 2016 tevens aandacht besteed in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsfragment kunt u hieronder aanklikken. 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.