Harde strijd in de Kaukasus

tomclancyondervuurGrant Blackwood –  Tom Clancy. Onder vuur. Vertaald uit het Engels (Under Fire) door Jolanda de Lindert. ISBN 978-94-005-0788-3, 358 pagina’s. € 19,99. Amsterdam: A.W. Bruna 2016.

Undercover agenten steunen met bikkelharde acties een onafhankelijkheidsbeweging.

Jack Ryan komt er in Teheran achter dat een vriend van hem, Seth Gregory, op mysterieuze wijze is verdwenen. Zowel de Amerikaanse als de Engelse inlichtingendiensten kunnen hem nergens traceren. Ryan maakt zich grote zorgen en gaat zelf op zoek. Spoedig komt hij er achter dat Gregory zich midden in een gevaarlijk spel bevindt waarin onafhankelijkheidstrijders het opnemen tegen de Russische bemoeienissen in de Kaukasus.

Ryan krijgt van allerlei kanten te verstaan dat hij zich nergens mee mag bemoeien. Mocht hij hem iets ter ore komen dan mag hij niet meer doen dan dit alleen maar doorgeven aan de CIA. Het moge zonneklaar zijn dat Ryan zich daar niets van aan trekt en precies wil weten wat er met zijn vriend aan de hand is. Zeker als duidelijk wordt dat Gregory met een grote som geld verdwenen is, blijft hij niet stil zitten. 

grantblackwoodTom Clancy, gestorven in 2013, was een Amerikaans auteur van politieke thrillers, gebaseerd op concepten ontleend aan inlichtingendiensten en de militaire wetenschap. De auteurs Grant Blackwood (1964) en Mark Greaney zetten de reeks om en om verder in dezelfde traditie. Dit deel is van de hand van Blackwood.

Gregory blijkt te zijn ondergedoken als undercover agent bij de voorbereidingen van een sympathieke coup d’etat. Dankbaar aanvaardt hij Ryans steun. Er moeten voor het slagen van de hele onderneming nogal wat huzarenstukjes worden uitgehaald. Er zijn immers inlichtingendiensten, geheim agenten, maar ook avonturiers, verraders en gestoorde moordlustigen die roet in het eten dreigen te gooien. Gevaarlijke gevechtshandelingen zijn dan ook niet van de lucht.

Dit alles vindt niet alleen plaats in de achtertuin van Rusland, de Kaukasus, waar in stadjes en bergdorpen soms elke meter op de vijand moet worden veroverd, maar ook in Engeland. De dochter van de coupleider zit daar op school. Er zijn vier kidnappers op haar afgestuurd. Eerst vergissen ze zich en wordt de verkeerde meegenomen en als ze dan eindelijk het goede kind te pakken hebben zijn Ryan en zijn mannen net op tijd om aan een gewetenloze kinderroof een einde te maken. Als het meisje eenmaal veilig thuis is, kunnen Ryan, Gregory en anderen pas echt de mouwen opstropen om met spectaculaire acties alles tot een goed einde te brengen.

In dit boek wordt de lezer zeker niet teleurgesteld. Wie houdt van thrillers met aan realiteit grenzende waarheidsgetrouwheid, zal deze thriller ademloos uitlezen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Oorlog. Bookmark de permalink.