Geesteszieke broer door listige zus verschalkt

judasAstrid Holleeder – Judas. ISBN 978-90-488-2502-8, 276 pagina’s, € 22,50. Amsterdam: Lebowski 2016.

Willem staat tot zijn enkels in het bloed.

Terreur van vader op zoon. Met de vuist legt vader Willem Holleeder, meestal dronken en in blinde woede, zijn ijzeren wil op aan vrouw en kinderen. Mishandeling is doodgewoon. Dochter Astrid denkt dat zo’n vader normaal is. Als ze een keer bij een vriendinnetje op bezoek is en vader komt thuis, schiet ze zwaar in de stress. Groot is haar verbazing als die vader zich vriendelijk gedraagt en de aanwezige vrouwen en kinderen bij zijn binnenkomst niet op vuistslagen trakteert.

Astrid probeert haar milieu te ontvluchten door in de boeken te duiken. Ondanks dat iemand die studeert als een debiel wordt beschouwd, doet ze VWO en studeert ze rechten. Ze wordt strafadvocaat. Haar broer Willem pakt het anders aan en treedt in verhoogde versnelling in de sporen van zijn vader en grootvader. Hij wordt moordenaar.

astridholleederAstrid Holleeder (1965) is de zus van Willem Holleeder. Samen met haar zus Sonja en Sandra, de ex-vriendin van Willem, was zij getuige á charge in het proces tegen haar broer. Zij beschuldigden hem onder andere van de moorden op zijn compagnon Sam Klepper, zijn zwager Cor van Hout, botenhandelaar Robert ter Haak, vastgoedhandelaar Willem Endstra, crimineel John Mieremet, hasjhandelaar Kees Houtman en café-eigenaar Thomas van der Bijl. Astrid had haar vertrouwenspositie ten opzichte van haar broer misbruikt en diverse vertrouwelijke gesprekken met hem, waarin hij bekentenissen deed over de beschuldigingen, opgenomen.

Zojuist verscheen dit boek van haar hand, waaraan ze enkele jaren in stilte had gewerkt. Ze beschrijft haar familieomstandigheden, de relatie met haar broer Willem en haar overwegingen om tegen hem te getuigen.

Judas is een ware misdaadkroniek geworden. Het geeft een ontluisterend beeld van een kring van familie en vrienden die door een psychopaat volledig wordt gegijzeld. Vanaf de ontvoering van biermagnaat Heineken en het zoekraken van enkele miljoenen guldens aan losgeld worden alle familieleden en partners in crime gecontroleerd op hun gedrag. Niemand kan spreken of reizen zonder de toestemming van de paranoïde, jaloerse en vooral gewelddadige Wim. Waar je ook bent in Amsterdam en omstreken, overal kan de geesteszieke broer, zwager, partner of oom opduiken om klappen uit te delen of een schietgrage Joegoslaaf op je af te sturen. Zelfs onschuldige bezoekers in een deftig restaurant in Bloemendaal kunnen om een verkeerde oogopslag de loop van een pistool tegen hun slaap verwachten.

Als Willem Holleeder uiteindelijk definitief in totale afzondering gevangen is gezet kan Astrid de deur niet uit zonder kogelvrijvest en beschermende helm. Wim heeft immers 35.000 euro beloofd aan wie haar omlegt.

Onthutsend boek over de Nederlandse onderwereld.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biografie, Misdaad. Bookmark de permalink.