Veelbelovend debuut

ravijnJasper van BurenRavijn. ISBN 978-94-922-4111-5, 191 pagina’s, € 18,95. Utrecht: Magonia 2016.

Nederlander gaat werken op het Spaanse Tenerife, een botsing van culturen.

Thomas Verhelst gaat in 1970, de nadagen van Franco, naar Tenerife met zijn mooie vriendin. Hij werkt voor een Nederlands-Engelse firma en wordt marketing manager food. De schrijver laat ons grondig kennismaken met de machocultuur op Tenerife en de fascistische resten.  Schrijnend is het lot van de vrouwen die het bezit zijn van hun mannen en die niet mogen werken.

jaspervanburenJasper van Buren (Schiedam 1970) studeerde rechten en werkt als copywriter bij reclamebureaus. Dit is zijn debuutroman.

Het boek speelt zich af in jaren zeventig van de vorige eeuw. Wij zijn getuige van de hippiewereld, het winnen van de Europacup door Feijenoord en de dood van Franco. Terwijl Spanje voor vele Nederlanders ook al in die tijd een ideaal vakantieland was, laat Jasper van Buren een heel andere kant van dat land zien. Er bestaat nog de doodstraf door middel van de wurgpaal, er is corruptie. Het is een machocultuur van jacht en stierengevechten. Voor de naaste collega van Thomas is Tenerife ideaal, want daar zijn z’n familie, vrienden, werk, de stranden, de bossen en de bergen. Buitenlanders werken er een paar jaar en vertrekken dan weer.

Het verhaal wordt niet-chronologisch verteld. Het speelt zich af op Tenerife en wordt onderbroken door flash-backs die handelen over Thomas’ jeugd. Hij werd geboren tijdens het bombardement van Rotterdam. Zijn vader, die arts was, speelde een heldenrol bij het helpen van slachtoffers. Later ging hij zijn vader haten toen hij geconfronteerd werd met diens openlijke overspel. Zijn moeder kon zich een echtscheiding niet permitteren en raakte aan de drank.

Hij beschrijft een autoritje van zijn vader met zijn vriendin Ingrid en Thomas. Er werd gestopt omdat Ingrid moest plassen. Ze doet dat open en bloot naast de auto in het zicht van Thomas.

Thomas studeerde enkele jaren. Toen hij stopte, was zijn vader daarover zeer teleurgesteld. Hij werd een succesvol zakenman. Zijn vriendin Jet, een succesvolle ballerina, leerde hij kennen in de hippiewereld, waar hij aanvankelijk als burgerman niet geaccepteerd werd. Jet gaat mee naar Spanje. Voor haar is Tenerife, behalve het mooie klimaat en de stranden, een grote teleurstelling. Ze zit huis te niksen, werken is verboden. Als ze later een eigen dansschool wil beginnen komen er geen klanten.

Het boeiendste in dit boek is Thomas’ omgang met zijn collega Ramón. Ze zijn collega’s, maar ook elkaars concurrenten als het gaat om hun promotiekansen. Bij hen openbaart zich het cultuurverschil  het sterkst. Met hem gaat hij jagen en een stierengevecht bezoeken. De spanning wordt steeds groter als hun chef weggaat en zij beiden kandidaat zijn om hem op te volgen. De spanning stijgt ten top als Thomas wat te veel belangstelling krijgt voor Ramóns beeldschone echtgenote Nuria.

Erotiek speelt in deze roman een grote rol. Hoe Thomas zich ontwikkelt op seksueel gebied wordt ons uitvoerig en rechttoe rechtaan verteld. Het begint bij de vriendin van zijn vader die hij begluurt. De bezoeken aan prostituees in zijn studententijd (zijn toelage werd voornamelijk daaraan besteed). En vooral de vrijpartijen met zijn vriendin. Zijn verlangens worden het heftigst als hij verliefd wordt op Nuria.

Ravijn is in alle opzichten een geslaagde roman. De schrijfstijl is verzorgd en prettig. Het zijn korte zinnen zonder veel poespas. Van clichés is geen sprake. Het verhaal is goed opgebouwd. Vanaf het begin is er spanning en voel je het onafwendbare, naderende onheil. De personages zijn met voldoende diepgang weergegeven.

Een boeiend en goed geschreven boek.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Fictie. Bookmark de permalink.