Seriemoordenaar maakt 61 slachtoffers

desamaritaanMason CrossDe Samaritaan. Vertaald uit het Engels (The Samaritan) door Frank Lefevere. ISBN 978-90-245-7020-1, 448 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Luitingh-Sijthoff 2016.

Gestoorde killer snijdt vrouwen met autopech de keel af.

FBI-agent Jessica Allen en haar collega’s zijn op jacht naar een moordenaar die het voorzien heeft op vrouwen die met panne langs de weg staan. Hij doet zich voor als hulpverlener en krijgt daarom de bijnaam De Samaritaan. Drie lijken worden ontdekt als door regenval een aardverschuiving heeft plaats gevonden. Hun kelen zijn met een gekarteld mes opengesneden. Als deze daderinformatie plotseling op straat ligt, trekt dit de aandacht van Carter Blake. Deze eenzame jager op misdadigers herkent de identiteit van de seriemoordenaar. Het gebruik van een speciaal gekarteld lemmet is zijn visitekaartje.

masoncrossCarter Blake kennen we al van Het Jachtseizoen van auteur Mason Cross (1979). In het voetspoor van Lee Childs romanfiguur Jack Reacher blijkt auteur ook Cross met Carter Blake in over een buitengewoon vaardige schrijvershand te beschikken Hij weet een bloeddorstige en meeslepende thriller vol complotten en intriges neer te zetten.

Jessica Allen, die wegens eigengereid gedrag werd overgeplaatst van Washington naar Los Angeles, meent het werk van de moordenaar ook te herkennen. In Washington werden jaren geleden eveneens lichamen gevonden met gekartelde keelincisie.

Wanneer Blake contact zoekt met Jessica zijn haar collega’s niet erg enthousiast. Datzelfde geldt voor de FBI. De federale agenten worden namelijk bij de zaak betrokken als blijkt dat in allerlei uithoeken van de Verenigde Staten zeker 61 onopgeloste moordzaken te betreuren zijn waarbij de keel op dezelfde karakteristieke wijze is doorgesneden.

Terwijl Jessica ervan overtuigd is dat Blake kan helpen de moordenaar te vinden, denken verschillende rechercheurs dat hij zelf de gezochte Samaritaan is. En niet ten onrechte. Zijn aanwezigheid maakt enkele malen een erg verdachte indruk.

De seriemoordenaar krijgt door toeval in de gaten dat ook Carter Blake hem op de hielen zit en juist met hem heeft hij vanuit het verleden nog een flink appeltje te schillen. Hij zet een geraffineerde val op waarbij Blake slechts door spectaculaire acties aan de dood weet te ontspringen.

De situatie wordt vervolgens nog spannender als een zus van de Samaritaan op verbijsterende wijze de aanjager van het krankzinnige gedrag van de seriekiller blijkt te zijn. Daarmee wordt de lezer tot het laatste moment in onzekerheid gehouden wie in feite slachtoffers en daders zijn. Het uiterst gewelddadige en bloedige slot geeft hierover uitsluitsel.

De beeldende beschrijvingen van achtervolgingen, martelingen en gevechten met mes en vuist als ook de heroïsche verrichtingen van manhunter Carter Blake, maken dit boek tot een pageturner in het genre.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.